L’Executiu aclareix punts dubtosos de la Llei de comptabilitat

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 d'Agost de 2010

Que les empreses i els titulars d’activitats econòmiques han de presentar la comptabilitat –amb o sense sancions– a partir d’aquest estiu, és quelcom que fa molts mesos que se sabia. Ara bé, més enllà de la polèmica sobre les multes que va tenir lloc al Consell General la primavera passada, el cert és que la Llei de comptabilitat aprovada el 2007 no detalla com tractar aquells casos en què una activitat econòmica té diversos titulars i en què no queda clar qui i com ha de portar la comptabilitat. Per tot plegat, l’Executiu va encarregar fa uns mesos un informe per resoldre la qüestió.

La Unitat del Registre de Societats, Inversions estrangeres i Comptabilitat va emetre un informe en què avaluava la problemàtica i proposava una solució. En el cas de les societats mercantils no hi ha cap dubte: l’empresa –per molt dividit que estigui el seu capital– té personalitat jurídica pròpia i ha de presentar una sola comptabilitat. La cosa es complica més quan es tracta de persones físiques que desenvolupen una activitat econòmica i que, per tant, també han de presentar els comptes anuals.

El problema sorgeix en els casos de titularitats múltiples d’una activitat econòmica, ja que en aquest cas no són els negocis els que tenen personalitat jurídica i que, per tant, estan obligats a dur la comptabilitat, sinó els empresaris. D’entrada hi ha un cas que no presenta problemes, que és el d’aquell empresari que desenvolupa diverses activitats econòmiques de les quals ell n’és l’únic titular: el que ha de fer és presentar una sola comptabilitat. Ara bé, hi ha dos supòsits que no queden resolts a la llei: el primer és el d’un empresari que desenvolupa una activitat econòmica la titularitat de la qual és compartida per diversos empresaris, com seria el cas d’un registre de comerç amb diferents titulars. El segon supòsit seria el de diversos empresaris que desenvolupin una mateixa activitat, formant una única unitat de negoci, però amb titularitats diferenciades, com podria ser un grup de botigues que comparteixen la mateixa marca, però que tenen registres i titularitats diferents.

En tots dos casos, l’informe del Ministeri d’Economia i Finances aposta per permetre presentar la comptabilitat en funció de la unitat de negoci. Això permetria als empresaris separar la comptabilitat d’aquestes activitats econòmiques de titularitat compartida de la de la resta d’activitats econòmiques que desenvolupin. D’aquesta manera es pretén facilitar les obligacions comptables i la gestió i “permetre una diagnosi i una presa de decisions més acurades”.

pdf3.jpg