El Govern treballa el Pla del Madriu basant-se en l’acord dels comuns

Autor: Pepa Gallego
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 20 de Maig de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va donar ahir claredat a l’obscur secretisme que ve acompanyant el Pla de Gestió de la Vall del Madriu des de fa molt de temps. Per fi sabem com està el text i quan podrà estar enllestit. Bartumeu va explicar que és el Govern el que el té ara a les seves mans i que els tècnics de Cultura estan treballant per donar forma a tot el text que van acordar els cònsols de les quatre parròquies implicades en aquest paisatge del Madriu-Perafita-Claror declarat per la Unesco patrimoni mundial des  del 2004.

És a dir, l’Executiu no treballa un nou pla, sinó que es basarà en allò acordat pels cònsols, condició bàsica perquè tant des dels comuns com el Govern tirin endavant aquest pla, que, si es retarda, pot caducar la seva declaració. Al juny el Govern es  reunirà amb la Unesco i es parlarà d’aquest tema, i tot i que no es preveu que es tingui un document final, aquest estarà molt avançat.

Després que els cònsols d’Escaldes, Andorra la Vella, Encamp i Sant Julià acordessin a l’agost de l’any passat les línies bàsiques en les quals s’ha de basar aquest pla de gestió –algunes de les quals estaven pendents d’un consens des de fa temps–, els responsables comunals van decidir passar al Govern aquest text abans de ser aprovat pels consells comunals com una mostra de «cortesia» i per demostrar la intenció de voler tirar-ho endavant. Davant del silenci dels comuns com a resposta de la proposta realitzada per l’Executiu d’encomanar a una empresa la redacció del text perquè es modifiqui d’acord amb la legislació, el Govern va decidir que fossin els tècnics del Departament de Cultura els que refessin el text.

Una redacció que Bartumeu ja ha avançat que es basarà en les línies bàsiques aprovades pels cònsols. «Respectem l’esperit del text i donem per bo molts dels seus apartats, però hi ha qüestions que s’han de modificar per donar concordança amb la Llei del patrimoni cultural», va manifestar el cap de Govern. El mes de juny vinent el calendari del Govern marca una reunió amb la Unesco. El Pla de Gestió de la Vall del Madriu serà un dels punts del dia a tractar. Segons va manifestar ahir Bartumeu, el text estarà pràcticament finalitzat però no hi haurà temps perquè s’acordi el consens amb els comuns. Tot i això, ara més que mai es veu la llum d’aquest túnel, ja que si no hi ha cap sorpresa, aquest text podrà estar aprovat els mesos següents. Si no és així, el cap de Govern ja va alertar que sí que pot perillar la caducitat de la declaració de la Unesco. A la reunió del juny es preveu que l’Executiu informi de l’avançament que s’ha fet del text del pla de gestió.

Antoni Martí, Rosa Ferrrer, Miquel Alís i Josep Pintat, cònsols de les parròquies que tenen termes al paratge natural, van manifestar la setmana passada que si el Govern respecta les línies bàsiques redactades i aprovades per ells, no es posarà cap entrebanc a un redactat modificat i inclòs nou. Aquesta sembla que és l’única condició que hauran de respectar els tècnics de Cultura del Govern que estan treballant en el text perquè no es posi cap entrebanc al que sembla que és l’última fase de la història del Pla del Madriu, arrossegat des de fa tants anys. Així doncs, el procés a seguir serà ara la presentació al juny del text refós pels tècnics de Cultura als cònsols responsables. Si ells consensuen el text, aquest haurà de passar a l’aprovació del consell dels comuns per tornar-lo a passar formalment al Govern perquè aquest hi doni el vistiplau i l’aprovi. Serà llavors quan començaran els tràmits burocràtics però ja fora de les nostres fronteres i en l’àmbit de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura.

pdf3.jpg