López augura el final del dèficit pressupostari per al 2013 o 2014

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 d'Abril de 2010

El pressupost de l’any passat es va tancar amb un resultat negatiu de 116 milions d’euros, una nova xifra històrica en una tendència deficitària que ha estat la tònica de l’última dècada i que s’ha vist agreujada per la crisi econòmica.

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va augurar ahir que la situació començarà a revertir-se aquest any i que les finances públiques estaran equilibrades cap al 2013 o 2014. La recuperació econòmica i una nova estructura d’ingressos permetran, segons López, deixar enrere la tendència deficitària.

Tot i que el darrer Executiu liberal havia previst un dèficit de només 171.000 euros per a l’any passat, el resultat revela un resultat negatiu de 116,56 milions, el 17,56% més que l’any anterior. Al 2008, el resultat de caixa va ser de 99 milions d’euros. Des d’aleshores, els ingressos públics han seguit el descens iniciat dos anys abans, tot i les previsions optimistes de l’anterior gabinet. Les despeses s’han incrementat molt poc i fins i tot s’han reduït, però aquesta contenció no ha estat suficient per equilibrar la situació.

López es va, fins a cert punt, rentar les mans sobre el resultat dels comptes presentat ahir. «És el pressupost de l’anterior Govern i quan nosaltres vam arribar al juny ens el vam trobar, en bona mesura, executat », va explicar el titular d’Economia i Finances. López va assegurar que el Govern socialdemòcrata va elaborar per a aquest any un Projecte de llei de pressupost «elaborat sobre bases realistes , tot i que prevèiem un increment en la recaptació ». En aquest sentit, el ministre va afirmar que aquest any «suposarà un punt d’inflexió» en el creixement del dèficit. El projecte de llei que va elaborar l’Executiu del PS i que el Consell General va rebutjar preveia uns 77 milions d’euros de dèficit i, segons López, «fins ara tot indica que la liquidació no s’apartarà gaire d’aquesta xifra».

El titular d’Economia i Finances va augurar que el dèficit tendirà a reduir-se en els propers anys fins que el 2013 o 2014 serà possible presentar i executar uns comptes equilibrats. Això, si les previsions dels socialdemòcrates es compleixen, és a dir: una recuperació econòmica acompanyada d’una nova estructura d’ingressos de l’Estat resultant de la reforma fiscal a tràmit.

DEUTE DE 629 MILIONS / A data de 31 de desembre de l’any passat, el deute del Govern era de 629,58 milions d’euros, una xifra que no inclou els diferents compromisos contrets en concepte de pagaments diferits i peatges a l’ombra. La situació de creixent endeutament preocupa totes les forces de l’arc parlamentari i el Govern aposta per noves emissions de deute. Tal com ja va anunciar a la sessió de control del Consell General de dijous, López va reiterar ahir que l’Executiu durà a terme una nova emissió de deute intern, és a dir, per col.locar entre els diferents bancs andorrans, a la tardor. L’emissió de deute a l’exterior queda pendent de l’aprovació de les lleis d’impostos directes.

APROFITAR LA SITUACIÓ D’ESPANYA / El Govern espera que en els propers temps els impostos especials, que graven l’alcohol, el tabac i els carburants, siguin una font d’ingressos cada cop més significativa. El fet que Espanya, un dels països de la UE amb impostos especials més baixos, es vegi obligada a augmentar-los donarà més marge al Principat per fer el mateix.

pdf3.jpg