L’assistència lletrada al detingut podria estar enllestida en sis mesos

Autor: i. a.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 20 de Febrer de 2010

La modificació legal per permetre que els detinguts tinguin assistència lletrada des del primer moment de la detenció podria aprovar-se en menys de mig any. Així ho va explicar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en resposta a les reivindicacions del Col.legi d’Advocats.

Bartumeu es va mostrar partidari d’aplicar al 100% els principis del Consell d’Europa i del Tribunal Europeu de Drets de l’Home (TEDH), però no de legislar en funció de les reclamacions dels diferents col.lectius professionals.

El cap de Govern va explicar que la llei pot estar aprovada d’aquí a sis mesos, previ debat de l’avantprojecte de llei amb el Consell Superior de la Justícia i el Col.legi d’Advocats. D’aquesta manera, Bartumeu va respondre ahir a la campanya iniciada pel Col.legi d’Advocats i consistent a impugnar sistemàticament totes les instruccions penals en què no hi hagi hagut assistència lletrada al detingut des del primer moment, tal com exigeix el TEDH.

Bartumeu es va mostrar partidari d’incorporar aquesta exigència i ho va fer apel.lant –sense esmentar-la– a la seva experiència al Consell d’Europa, al Col.legi i a l’Associació Internacional de Joves Advocats. “Si en aquest edifici hi ha algun advocat defensor dels principis del Consell d’Europa i del Tribunal Europeu de Drets de l’Home, sóc jo”, va sentenciar el cap de Govern. I va reblar el clau contestant a altres responsables polítics que durant anys no van voler atendre aquesta reclamació: “No podem apel.lar a especificitats andorranes per negar-nos a complir amb aquests principis”.

Amb tot, el cap de Govern va voler emmarcar la futura modificació legislativa en la línia d’actuació de l’Executiu i no pas com una resposta al Col.legi d’Advocats: “La qüestió es pot resoldre en sis mesos, però tampoc hem de legislar a cop de titular”, va concloure.

COST ECONÒMIC

D’altra banda, Bartumeu va recordar que l’assistència lletrada al detingut des del primer moment té un cost econòmic per a l’Estat i professional per als lletrats que caldrà assumir. El cap de Govern va recordar que els advocats s’hauran d’organitzar en torns d’ofici de 24 hores per estar disponibles en el moment de la detenció. La mesura també tindrà implicacions pressupostàries que, segons va avançar ahir el cap de Govern, no estan previstes en el projecte de llei del Pressupost que el Consell General votarà durant la primera setmana de març.

pdf3.jpg