Jura el càrrec el primer cap de la UIF desvinculat del sector financer

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 20 de Febrer de 2010

Carles Fiñana, el primer cap de la Unitat d’Intel.ligència Financera (UIF) desvinculat del sector financer, va jurar el càrrec ahir a la tarda. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va destacar l’experiència de Fiñana a l’administració de Justícia i es va referir a l’efectivitat de la prevenció i la lluita contra el blanqueig de capitals que Andorra duu a terme des de fa anys amb independència dels canvis de majoria governamental.

Bartumeu es va referir a l’acte d’ahir com “el primer cop que algú sense una vinculació directa amb el sector financer ocupa el càrrec de màxim responsable de la UIF”. Tot i aquesta desvinculació, va puntualitzar el cap de Govern, Fiñana té una llarga experiència en la lluita contra el blanqueig de capitals des de l’administració de Justícia. Bartumeu va destacar que l’actual cap de la UIF està avalat per una carrera de 21 anys primer com a batlle i després com a fiscal. Això, unit al “bon equip” amb què Fiñana, segons el cap, es trobarà a la UIF, deixen en bones mans la lluita contra el blanqueig, una qüestió de la qual depèn el prestigi de la plaça financera.

En aquest sentit, Bartumeu va elogiar el paper que durant anys ha jugat la UIF, abans sota la nomenclatura d’Unitat de Prevenció del Blanqueig (UPB), actuant davant qualsevol sospita que tinguessin els operadors del sistema financer. El cap es va referir a la continuïtat d’aquesta tasca més enllà dels canvis del Govern: “En la prevenció i la lluita contra el blanqueig de capitals no tinc cap greuge a fer a l’anterior majoria liberal”, va puntualitzar, ja que allà on tradicionalment han discrepat socialdemòcrates i liberals ha estat en la lluita contra l’evasió fiscal.

PROPERA VISITA DEL MONEYVAL

Un cop completat l’organigrama de la UIF, ja que el càrrec de màxim responsable de la institució estava vacant des de la presa de possessió de l’Executiu socialdemòcrata, el primer pas serà, segons el cap de Govern, “activar la comissió interministerial de prevenció i lluita contra el blanqueig”.

L’Executiu espera per a la propera tardor una nova visita del Moneyval, el comitè d’experts del Consell d’Europa en matèria de prevenció i lluita contra el blanqueig de capitals. El comitè tutela els estats del Consell d’Europa, entre ells el Principat, per impulsar el compliment de les diferents normatives internacionals en la lluita antiblanqueig. En el darrer informe del Moneyval, emès a final del 2008, i referent a la lluita contra el blanqueig i al finançament del terrorisme, Andorra va aprovar gairebé totes les recomanacions, sent el control sobre les noves tecnologies un dels punts dèbils.

pdf3.jpg