L’impacte de l’Acord d’associació en la immigració

Autor: Xavier Espot Zamora, Cap de Govern d'Andorra; Jordi Jordana, Grup parlamentari demòcrata; Judith Casal, Grup parlamentari socialdemòcrata; Carles Naudi d’Areny-Plandolit, Grup parlamentari de ciutadans compromesos; Cristina Rico, Liberals d'Andorra; Josep Roig, Socialdemocràcia i Progrés; Marc Magallón, Acció; Oliver Alís, Unió Laurediana.
Font: ALTAVEU
Publicat el: 9 d'Abril de 2025

Davant certs rumors escampats i les explicacions esbiaixades promogudes pels detractors de l’associació amb Europa, volem exposar de manera clara què diu l’Acord sobre la demografia i sobre la gestió de la immigració. I ho volem fer defugint postula¯ts ficticis, o hipòtesis de futur que no ajuden al debat ni a la reflexió al voltant d’aquest projecte.

Igual que avui, amb l’Acord Andorra decidirà la seva gestió migratòria i, per tant, la seva evolució demogràfica. La UE no ens dirà si hem de créixer més o menys, ni com hem de gestionar la immigració al nostre país. Els acords presos en relació amb la circulació de treballadors atorguen clarament més drets als andorrans dels que en donen als ciutadans europeus i, a més, contribueixen a enfortir la cohesió social i millorar la qualitat de vida al nostre país. I no a la inversa.

Mirem-ho per desmuntar falses afirmacions.

La immigració mai no ha posat en risc la seguretat

Immigració no és sinònim d’inseguretat. No ho diem nosaltres, ho diuen les evidències científiques. Sovint es dona una disparitat entre la percepció social i les dades empíriques. I això també ens passa als que vivim aquí. Andorra té l’orgull de ser un dels països més segurs del món i, alhora, dels que més han crescut demogràficament en les darreres dècades, i, per tant, dels que han acollit més immigració. La immigració és i ha estat sempre la nostra força i un dels motors de la nostra economia. No ha estat mai una amenaça.

Els defensors del no a l’Acord empren sovint arguments que vinculen la immigració a la inseguretat i que són tant alarmistes com falsos. La por, témer per la nostra seguretat, apel·la als nostres instints més primaris de protecció.