San Marino, Andorra i la Unió Europea

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 15 d'Abril de 2025

El 22 de desembre del 2023, pocs dies després de la conclusió, a l’Edifici Berleymont, seu de la Comissió Europea a Brussel·les, de la negociació de l’acord d’associació vaig ser convidat a San Marino a un col·loqui sobre l’acostament d’aquella República i el nostre principat a la Unió Europea.

L’organitzava el Partito dei Socialisti e dei Democratici (PSD) i hi vaig intervenir al costat de Lucca Beccari, ministre d’Exteriors de San Marino i el secretari d’Estat de Malta per a la Unió Europea.

Mantinc una relació fluida amb diferents responsables polítics de San Marino i periòdicament comentem l’evolució d’aquest procés, que la Unió Europea està allargassant més del que caldria. Fa més de quinze mesos que esperem que Brussel·les enllesteixi la traducció del projecte d’acord amb les llengües comunitàries i la definició, per part del Consell de la Unió (els caps d’Estat i de Govern dels països membres) del caràcter de l’acord –mixt o no mixt– que condiciona l’atorgament de l’escaient mandat a la Comissió Europea de procedir a la signatura amb San Marino i Andorra.

En aquest context, que genera tensions polítiques tant a Andorra com a San Marino, he estat el passat cap de setmana en aquell país.

M’he reunit amb el ministre de l’Interior del Govern sanmarinès, Andrea Bellucci, segretario di Stato pels Afers interns, la Funció Pública, els Afers Institucionals i la Simplificació Normativa.

Andrea Belluzzi és el representant al Govern de la segona força política de la coalició –el Partito dei Socialisti e dei Democratici (PSD)– amb els dirigents del qual hi tinc una intensa relació política de fa anys que hem reforçat durant el procés de negociació de l’Acord d’associació de San Marino i Andorra amb la Unió Europea.

El ministre Belluzzi té l’encàrrec dins el Govern de San Marino de coordinar l’adaptació de l’Administració pública per a l’aplicació de l’Acord d’associació.

He mantingut també reunions amb parlamentaris que donen suport a la coalició de Govern que encapçala la Democràcia Cristiana i que defensen l’establiment d’un acord d’associació amb la Unió Europea.

D’una banda m’he trobat amb el conseller del PSD, Gerardo Giovagnoli, que és el president de la delegació de San Marino a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.

D’altra banda m’he reunit amb la direcció política del moviment ELEGO encapçalada per la diputada Giovanna Cecchetti, membre del Consiglio Grande e Generale, elegida en el marc de l’Alleanza Riformista.

En les reunions s’ha analitzat l’actual procés de conclusió de l’Acord d’associació i l’endarreriment, cada cop menys explicable, del Consell Europeu a l’hora de dictaminar si l’acord d’associació ha de tenir el caràcter de mixt.

Hem compartit la necessitat que es defineixi ben aviat el caràcter de l’acord i el mandat del Consell Europeu a la Comissió Europea per a la signatura de l’acord amb Andorra i San Marino. Uns i altres estem convençuts que l’associació amb la Unió Europea pot representar el motor pel reforçament de l’economia.

També hem encarat el tema de les entitats bancàries i del protocol financer que aixeca suspicàcies a Itàlia en relació amb San Marino.

En totes les reunions i en les nombroses converses informals d’aquest intens cap de setmana he constatat la coincidència en els objectius d’aquest procés de reforçament del nostre embrancament amb la Unió Europea, dels reptes que ens cal encarar que es traduiran, n’estem convençuts, en oportunitats econòmiques, socials i culturals, i també polítiques.

Ens sentim ja part de la família europea.

I hem posat èmfasi a recordar la sòlida i àmpliament compartida voluntat política que es tradueix en el fet que en els darrers setze anys, governs de diferents colors polítics han coincidit –tant a San Marino com a Andorra– en tirar endavant el procés d’associació amb la Unió Europea.