El Govern se centrarà en les lleis econòmiques i el PS, en les socials

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 20 de Febrer de 2010

Un cop constatada la manca de suport parlamentari per aprovar el Pressupost i la impossibilitat d’un pacte d’Estat amb els dos grups de l’oposició, els socialdemòcrates han tancat el full de ruta per encarar una legislatura políticament inestable i amb un alt risc de bloqueig parlamentari.

El Govern i el Grup al Consell es repartiran les tasques: centrant-se el primer en les reformes econòmiques i el segon, en les de caire més social.

El Govern que encapçala Jaume Bartumeu seguirà, com fins ara, centrat principalment en l’elaboració dels projectes de llei que defineixin un nou marc fiscal que permeti a Andorra signar convenis de doble imposició i que eviti nous sobresalts per la precarietat de l’estat de les finances públiques. A aquesta tasca, s’hi afegirà, molt probablement, la d’enviar al Consell projectes de llei de crèdit extraordinari per fer front a les necessitats financeres de l’Estat en una situació de Pressupost prorrogat en dotzenes parts.

Els socialdemòcrates no es volen quedar en l’homologació econòmica, una qüestió en què compten amb la predisposició parlamentària dels reformistes, sinó que també volen impulsar tota una sèrie de reformes socials per desplegar el seu programa de Govern. Aquesta segona pota estarà en mans del Grup Parlamentari Socialdemòcrata que lidera Francesc Rodríguez. Els consellers del PS a la Casa de la Vall seran els encarregats d’impulsar la creació d’una assegurança d’atur vehiculada a través de la Seguretat Social i de les reformes de la Llei sindical i del Codi de relacions laborals.

La creació d’un subsidi d’atur és una qüestió que el PS es va comprometre a impulsar si comptava amb el consens suficient al Parlament, ja que es tracta d’una nova reforma de la Seguretat Social. Aquest consens previsiblement no hi serà, ja que tant CR com ApC en principi s’hi oposen, però el Grup Parlamentari no es vol quedar sense intentar-ho. Quant a les reformes de les lleis laborals que permetin, entre altres qüestions, regular el dret de vaga o acabar amb l’acomiadament lliure, els socialdemòcrates ja disposen de la base dels textos alternatius que van presentar a la Cambra la legislatura anterior.

pdf3.jpg