Sarkozy es compromet a visitar Andorra abans d’aquest estiu

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 de Febrer de 2010

El copríncep francès, Nicolas Sarkozy, es va comprometre ahir públicament a visitar Andorra abans de l’estiu, segons van recollir els mitjans desplegats a l’Elisi i el mateix cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va protagonitzar la primera visita al màxim dirigent francès des que va assumir el lideratge del Govern després del 26-A.

Si bé el representant personal del copríncep, Christian Frémont, ja va avançar l’octubre de l’any passat que Sarkozy tenia la intenció de visitar el Principat a la primavera, un cop Andorra hagués avançat en el seu camí en matèria de transparència fiscal, les paraules del dirigent francès van refermar una voluntat que es materialitzarà, amb molta probabilitat, al pròxim mes d’abril.

De fet, durant la reunió que van mantenir Bartumeu i el Síndic general, Josep Dallerès, amb Sarkozy i Frémont, que és alhora director del Gabinet del President de la República Francesa, tots quatre representants van posar sobre la taula els avenços realitzats tant amb l’aprovació de la Llei d’intercanvi d’informació fiscal a demanda prèvia com amb els deu convenis signats fins al moment, els quals, juntament amb els que el ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, rubricarà a final d’aquest mes –també a París, amb els països nòrdics–, superen amb escreix la xifra mínima de 12 exigida per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

En declaracions a aquest rotatiu, Bartumeu va celebrar aquest compromís del copríncep de visitar Andorra abans de l’estiu, tot i que va confessar-se desconeixedor de la data d’aquest esperat viatge per un motiu fonamental: la dificultat d’encabir a l’agenda del president francès una visita a un microestat amb el qual, en qualsevol cas, hi ha uns lligams històrics innegables. Sarkozy, que es va convertir automàticament en el copríncep francès des que va assumir la presidència al maig del 2007, protagonitzarà així la primera visita a Andorra abans d’acabar amb la seva primera legislatura.

ARA, LA REFORMA TRIBUTÀRIA

Si bé el camí recorregut en matèria de transparència va centrar la trobada, el camí que encara el Principat per enllestir una reforma tributària també va estar sobre la taula. En aquest cas, Bartumeu va qualificar la reforma com “un instrument essencial per a la reactivació” i pas previ als convenis per evitar la doble imposició, un dels quals Andorra vol signar de manera prioritària amb França, juntament amb Espanya, per tal de posar fi a unes retencions que actualment fan pràcticament impossible la viabilitat dels negocis a l’exterior.

Sarkozy va felicitar el Consell General i el Govern d’Andorra per la feina feta durant els vuit mesos de legislatura, fet que les agències presents a l’Elisi van reflectir i pel qual es va congratular Bartumeu, ja que, d’aquesta manera, es constatava com, després de la crisi diplomàtica viscuda l’any passat amb l’amenaça d’abdicació, les aigües han tornat al seu curs.

CUIDANT LES RELACIONS BILATERALS

Bartumeu va manifestar la importància d’haver mantingut en poques setmanes de diferència reunions amb els màxims representants dels països veïns, França i Espanya. I fent referència a les dificultats viscudes els últims dies pel que fa a l’intent d’entesa amb CR, va manifestar que “mentre alguns fan especulacions i no acaben d’acceptar pactes d’Estat, nosaltres treballem al servei de l’interès general” amb reunions tan necessàries com és la viscuda ahir al Palau de l’Elisi.

pdf3.jpg