El Govern implica els comuns per la legislació de les energies renovables

Autor: clara garnica
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 de Febrer de 2010

La primera Taula de l’Energia, celebrada ahir al Govern i amb la participació de cònsols de totes les parròquies, així com de Feda, va servir per implicar els comuns en el debat de les energies renovables.

A la reunió, encapçalada pel ministre d’Economia i Finances, Pere López, es van presentar els reglaments que han d’impulsar el sector de la sostenibilitat energètica, així com un seguit de projectes que l’ens central està estudiant conjuntament amb Feda.

Un d’ells és la instal.lació de molins de vent per produir energia eòlica a la zona del Maià, a la parròquia d’Encamp. També s’està treballant en la viabilitat d’instal.lar panells solars en edificis públics del país. S’estudia, entre d’altres, el poliesportiu d’Encamp, el complex del Serradells, el pavelló del Govern o la caserna de Bombers de Santa Coloma.

Per tal d’endegar totes aquestes iniciatives, cal abans una legislació al respecte, la qual es calcula que estarà enllestida a l’estiu. Però aquesta requereix la participació comunal, en el sentit que les seves normatives han d’adoptar criteris homogenis encarats als governamentals. Així ho va comunicar López als presents ahir, els cònsols majors de Canillo, Encamp i Escaldes, Enric Casadevall, Miquel Alís i Antoni Martí, respectivament, i els cònsols menors d’Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià, Consol Naudí, Josep Maria Garrallà, Josep Vila i Enric Sangrà, respectivament.

SATISFACCIÓ GENERAL

Els cònsols consultats ahir per aquest rotatiu van coincidir en la satisfacció per la iniciativa endegada pel Govern. Alís va reiterar la importància de treballar per la producció pròpia “per ser menys dependents de l’exterior”. Sangrà, per la seva part, va recordar que elaborar energia “permetrà la creació de nous llocs de treball i més inversió per al país”.

D’altres comuns van aportar idees pròpies per contribuir al projecte d’energies renovables, com és el cas d’Andorra la Vella. Vila va parlar d’utilitzar l’energia solar en el nou aparcament que s’ha d’aixecar a la zona dels Pouets. Ordino està elaborant un estudi de biomassa per crear energia per al centre esportiu.

Aquestes iniciatives, junt amb l’elaboració del marc normatiu, continuaran tractant-se en les properes Taules de l’Energia. Ahir es va acordar que se celebraran el primer divendres de cada mes.

En un altre sentit, ahir també es va acordar que es treballarà per fomentar la conscienciació ciutadana i dels col.lectius professionals, en l’àmbit de l’estalvi i l’eficiència energètica, mitjançant campanyes informatives i formacions.

pdf3.jpg