Sarkozy anuncia una visita oficial al Principat abans de l’estiu vinent

Autor: G. P. / G. F. / R. P.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 6 de Febrer de 2010

Gairebé tretze anys després, un Copríncep francès tornarà a trepitjar Andorra. Nicolas Sarkozy va fer pública ahir la intenció de fer una visita oficial. I serà ben aviat, abans de l’estiu. L’anunci el va fer ell mateix durant l’entrevista a París amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, trobada a la qual també van ser presents el síndic general, Josep Dallerès, i el representant personal del Copríncep, Christian Frémont.

La darrera visita oficial d’un cap d’Estat francès es remunta al setembre del 1997, amb el viatge de Jacques Chirac. La notícia, per tant, va ser qualificada com a “molt positiva” per un Bartumeu que va deixar clar que “és més que una intenció”. La data del viatge encara no se sap, ja que “dependrà de la seva agenda”, però el màxim responsable de l’executiu va aventurar que podria ser “entre mitjan abril i final de juny”, i va remarcar la total disponibilitat del seu gabinet. “Ell la fixarà i nosaltres ens hi adaptarem”, va afirmar. Segons ha pogut saber el Diari, l’estada de Sarkozy, que arribarà i marxarà en helicòpter, serà d’un dia.

Bartumeu va reiterar que, en aquesta ocasió, hi haurà visita. I és que anys anteriors s’havien avançat possibles viatges, primer de Chirac i després de Sarkozy, que finalment no es van concretar. “El nostre estil és treballar, no fer anuncis prematurs. De fet, ha estat ell qui ens n’ha informat. Abans, alguns havien confós els seus desitjos amb la realitat.”

UN COPRÍNCEP SATISFET

Durant la reunió, que va tenir lloc al palau de l’Elisi i va durar 35 minuts, Bartumeu i Dallerès van informar Sarkozy dels avenços en matèria d’intercanvi d’informació fiscal, amb l’aprovació de la llei i la signatura de fins a deu acords. I el Copríncep va evidenciar que aquests passos l’han convençut. “Vull saludar els esforços que han fet, gràcies als quals tindré el gran plaer d’anar al Principat abans de l’estiu”, va dir davant els mitjans de comunicació un cop finalitzada la trobada. El president de la República va “encoratjar” Andorra a “continuar en la via de la transparència i de l’intercanvi d’informació” sense que això li tregui “legitimitat” per tenir “una competitivitat fiscal pròpia”.

Les paraules de Sarkozy van ser molt ben rebudes per un Bartumeu que va recordar que en breu es rubricaran sis acords d’intercanvi de dades fiscals més, fet que permetrà a Andorra complir els requisits per sortir de la llista grisa elaborada per l’OCDE la primavera passada. “El Copríncep ens ha felicitat amb convicció”, va afirmar el cap de Govern, que va posar en relleu que “també hi ha un compromís ferm” perquè, tan aviat com es completi la reforma tributària, es pugui començar a negociar un conveni per evitar la doble imposició.

ACOSTAMENT A EUROPA

A la trobada, es va parlar del procés d’acostament a Europa que es vol engegar. “Se li ha demanat i ens ha manifestat expressament el seu suport”, va dir Bartumeu, que va argumentar que “ens equivocaríem si plantegem una negociació sense tenir en compte la relació amb Espanya i França. Aquesta és la bona línia”. El cap de Govern va anunciar que la UE ha fet arribar a Andorra una nova proposta per a l’acord monetari després de reiniciar les converses a Brussel·les, coincidint amb la signatura de l’acord d’intercanvi amb Bèlgica, l’octubre passat.

pdf3.jpg