L’Estat espanyol convalida la selectivitat per la prova andorrana

Autor: Irene Casasayas
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 5 de Febrer de 2010

Els estudiants del sistema educatiu andorrà que superin el batxillerat i la prova oficial andorrana podran accedir en igualtat de condicions que els alumnes espanyols a les universitats públiques de l’Estat veí. Aquest és l’acord que van rubricar ahir –i que serà aplicat provisionalment mentre es dugui a terme la tramitació parlamentària– el secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig, i el d’Ensenyament Superior i Recerca, Joan Marc Miralles, amb el director general de Relacions Internacionals del Ministeri espanyol d’Educació, José Manuel Martínez, que, d’aquesta manera, convalida la selectivitat per l’examen propi andorrà.

Roig va destacar que els estudiants podran accedir als centres espanyols, però no tenen garantida la seva admissió. I és que entre el 5% i el 10% de les universitats del país veí se sol.licitaran exàmens específics i una nota de tall per tal de poder cursar els estudis ofertats.

A efectes pràctics, els estudiants que superin el Batxillerat i la prova andorrana podran fer la preinscripció universitària al centre espanyol que desitgin a partir del curs vinent. Els alumnes del sistema educatiu espanyol que vulguin accedir a universitats andorranes caldrà que hagin superat la fase general de la prova d’accés a la universitat, tal com regula el Reial Decret 1892/2008 pel qual es regula les condicions per l’accés als ensenyaments universitàries oficials de grau.

Cal recordar que la comissió mixta hispanoandorrana en matèria educativa es va reunir a Madrid el 20 d’octubre passat, on es van ultimar els eixos essencials de l’acord internacional que es va tancar ahir i que perseguia el Govern liberal anterior amb l’exministra d’Educació, Joventut i Esports, Roser Bastida, al capdavant de les negociacions. El Govern tanca, d’aquesta manera, un període llarg i complicat des de fa anys.

En la trobada mantinguda a l’Ambaixada Espanyola a Andorra també es va acordar treballar per potenciar la presència del sistema educatiu espanyol al Principat. Roig va subratllar que es vol rellançar el paper històric que l’ensenyament espanyol ha tingut sempre a Andorra. En aquesta línia, es preveu que tingui lloc una reunió específica per abordar com es podria fer efectiva aquesta potenciació dels sistema en un termini màxim de sis mesos.

pdf3.jpg