Pacte nacional de l’energia

Autor: c. audí
Font: diari d'andorra
Publicat el: 6 de Febrer de 2010

Les administracions públiques i Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) van posar ahir les bases per treballar en un front comú: desenvolupar polítiques que permetin reduir l’actual dependència energètica de l’exterior, per la qual cosa, els objectius passen per impulsar les energies renovables i també racionalitzar el consum actual dels recursos.

La qüestió es va posar ahir per primera vegada sobre una taula que aglutinava el Govern, representants dels set comuns i la parapública. La idea és que aquesta taula es reuneixi un cop al mes per analitzar la situació. “Tothom ha estat d’acord que calia fer alguna cosa en la qüestió de l’energia”, va exposar el director general de FEDA, Albert Moles.

En aquest sentit, es pretén que les trobades serveixin per fixar una estratègia sobre l’eficiència energètica i una altra d’enfocada a les energies renovables. I adoptar “criteris homogenis i unificar esforços” que possibilitin establir un marc legal de referència, segons van informar des de l’executiu. La voluntat és que, tal com hi van afegir alguns dels cònsols assistents a la trobada, les administracions central i locals modifiquin els reglaments actuals referents a l’energia –o en facin de nous– de manera consensuada, per evitar solapaments.

Un altre dels objectius prioritaris establerts per la taula de l’energia és el de “potenciar el rol exemplar” de l’administració, racionalitzant el consum energètic dels edificis públics i propugnant la contractació d’equips i materials eficients. És per això que ja s’estan impulsant auditories energètiques: es pretén aquest any reduir un 5% el consum a l’administració pública (per executar un acord pres pel Consell General). I incrementar, de mica en mica, la xifra.

PLAQUES FOTOVOLTAIQUES

Entre les iniciatives que FEDA i l’executiu tenen al pensament per executar a curt termini hi ha la de posar en marxa l’energia fotovoltaica en edificis administratius. De moment, la parapública ja ha elaborat diversos estudis per analitzar quins punts serien els més adequats per albergar les plaques. “La idea és que es pugui implantar a teulats de llocs visibles, com per exemple les escoles o els poliesportius, i que també tingui una funció educativa”, va posar en relleu Moles. De moment, encara no s’han donat a conèixer els punts on es podria aplicar la idea –la intenció de FEDA, segons el seu director general, és impulsar-ho com a prova pilot en dos o tres immobles–, que també es vol propiciar entre els particulars. “Volem que la gent a casa també pugui posar en marxa petits projectes d’energia fotovoltaica.”

A banda de la solar, també es continua en el transcurs d’aquest any amb els projectes de cogeneració de Soldeu i la Comella, i es volen posar en marxa molins per captar l’energia eòlica en diferents punts del país. “No descartem provar alguna altra cosa de cogeneració”, va anunciar Moles, sense entrar en detalls.

pdf3.jpg