El secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig, i el director general de relacions internacionals del ministeri d’Educació espanyol, José Manuel Martínez, van comparèixer en roda de premsa després de la reunió per anunciar que s’havia acordat el text definitiu que fa possible l’accés dels alumnes del sistema andorrà a les universitats espanyoles.
De la mateixa manera, els estudiants espanyols podran accedir a la Universitat d’Andorra. És l’oficialització del compromís al qual ja s’havia arribat a Madrid fa pocs mesos i que la ministra Susanna Vela va anunciar en una compareixença a la comissió legislativa.
L’acord s’aplicarà de manera provisional mentre no l’aprovin els respectius governs.
La prova de batxillerat (la selectivitat nacional) té la plena homologació de l’administració veïna malgrat que s’ha de tenir en compte que els alumnes que aspirin a una carrera o una facultat amb molta demanda de matriculacions és possible que s’hagin de presentar a una prova específica. El canvi impulsat per l’administració espanyola i que entra en vigor aquest curs afectarà igual tots els alumnes, independentment de la procedència.
Sobre el contingut i l’organització de la selectivitat nacional, que afrontaran per primer cop enguany els alumnes de segon de batxillerat, Roig no va donar detalls atès que va explicar que primer el consell de ministres ha d’aprovar la modificació del decret que regula l’examen. I és que el Govern que liderava Albert Pintat ja va aprovar el 2007 un decret en què s’explicitava l’estructura de la prova, però el secretari d’Estat va indicar ahir que aquest patirà modificacions (sense precisar-ne quines) i que properament el Govern ha d’avalar els canvis.
Roig va valorar amb satisfacció l’assoliment de l’acord que “posa el punt final a un trajecte llarg, complicat i difícil”.
OBJECTIU: UN SISTEMA EDUCATIU DE ‘QUALITAT I EXCEL·LÈNCIA’
La comissió mixta també va parlar sobre la situació del sistema educatiu espanyol al Principat. José Manuel Martínez va indicar que s’havia pres l’acord de “dissenyar conjuntament la presència educativa en els àmbits no universitaris a Andorra”. El director general de relacions internacionals va indicar que l’objectiu passa per fer de l’escola espanyola un sistema educatiu “d’excel·lència i qualitat” i que, en aquest sentit, es compartien amb el Govern andorrà “les línies educatives”.
La comissió mixta va acordar reunir-se de nou abans de sis mesos per tractar la qüestió. Josep Roig va indicar que “una cosa molt important es rellançar el paper important que sempre ha tingut el sistema educatiu espanyol”. Cap de les dues parts no va concretar les accions pensades per impulsar un sistema educatiu que ha anat perdent progessivament alumnes. Però sí que van confirmar que hi ha un acord de voluntats i que “això és més important que els detalls”.