Els alumnes andorrans podran accedir a la universitat espanyola en igualtat de condicions

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 5 de Febrer de 2010

La Comissió mixta hispanoandorrana en matèria educativa que es va reunir ahir va servir per arribar a un acord que garanteix l’accés a les universitats espanyoles als alumnes del sistema educatiu andorrà en igualtat de condicions que la resta d’estudiants de la Unió Europea.

Així, després d’obtenir el títol de batxillerat, podran demanar la credencial a Espanya i presentar-la a la universitat que hagin escollit, sense necessitat de fer una prova d’accés, tot i que, depenent del centre i de la demanda de determinats estudis, s’haurà de fer una prova optativa. És a dir, que es garanteix l’accés en igualtat de condicions que els alumnes provinents d’altres sistemes educatius, però no l’admissió, ja que aquesta seguirà depenent de la nota obtinguda a partir dels dos cursos de batxillerat i de la prova oficial, necessària per obtenir el títol.

Mitjançant l’acord, que el curs vinent ja estarà en vigor, després que l’hagin aprovat els dos consells de ministres i s’hagi informat els legislatius, els governs d’ambdós països reconeixen el nivell d’estudis preuniversitaris i s’habilita l’accés a la universitat. Així ho van explicar el secretari d’Estat d’Educació andorrà, Josep Roig, i el director general de relacions internacionals del ministeri d’Educació espanyol, José Manuel Martínez, després de celebrar la reunió de la comissió mixta. Des del cantó andorrà es va valorar positivament l’acord, que suposa «el punt final d’un trajecte llarg, complicat i difícil per donar resposta a les necessitats dels estudiants del país», va manifestar Roig. El secretari d’Estat va agrair la predisposició de la part espanyola en la negociació. Roig també va aprofitar per anunciar «modificacions significatives » del decret de la Prova Oficial de Batxillerat, de les quals no en va voler avançar detalls.

La trobada també va servir per adoptar el compromís de redissenyar conjuntament la presència del sistema espanyol en els àmbits no universitaris. Així, es va començar a analitzar la progressiva davallada del nombre d’alumnes d’aquest sistema a Andorra i a treballar per a un rellançament desenvolupar-lo cap a un sistema de qualitat i excel·lència, que ha de garantir l’equilibri necessari entre els tres models presents al país. Aquesta era la segona trobada de la comissió mixta d’Educació des de la remodelació de l’Executiu espanyol i de l’entrada dels socialdemòcrates a l’edifici administratiu, tal com va posar en relleu el director general de relacions internacionals del Ministeri d’Educació d’Espanya. Ambdues parts van acordar tornar-se a trobar abans de 10 mesos per continuar treballant en el disseny del sistema espanyol i plantejar diverses opcions de desenvolupament.

pdf3.jpg