La cooperació fiscal, primera prioritat de la presidència espanyola de la UE

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Gener de 2010

Espanya comença la presidència de torn de la Unió Europea enfrontant-se a una de les qüestions més espinoses i de més difícil solució: desbloquejar el debat per aconseguir reformar la fiscalitat de l’estalvi i avançar cap a l’intercanvi automàtic d’informació.

La vicepresidenta segona i ministra d’Economia i Hisenda del govern espanyol, Elena Salgado, presidirà dimarts vinent per primera vegada el Consell Ecofin, la reunió dels titulars d’Economia i Finances dels 27 països membres de la UE. Segons va informar ahir Efe, la cooperació fiscal serà l’assumpte central d’aquesta reunió. L’objectiu de l’Executiu espanyol és avançar decididament cap a l’horitzó fixar a la directiva sobre la fiscalitat de l’estalvi, això és, aconseguir l’intercanvi automàtic d’informació fiscal entre els estats membres i fer-lo després extensiu als estats tercers. De fet, la directiva ja preveu que els països que encara mantenen el secret bancari al si de la UE, Àustria i Luxemburg, abandonin el sistema de retenció a la font vigent fins ara i passin a un règim d’intercanvi automàtic. La intenció d’Àustria i Luxemburg, paradisos fiscals al si de la Unió, és posposar aquest canvi el màxim de temps possible.

Ara bé, les reticències d’aquests dos països han impedit fins ara avançar més en aquesta qüestió. Els governs de Luxemburg i Viena no estan d’acord en què se’ls apliqui l’intercanvi automàtic d’informació quan els acords que els països membres estan firmant amb tercers estats com Andorra només inclouen l’intercanvi a la demanda i no automàtic. Fins que la UE no subjugui els secrets bancaris dels petits estats europeus i de Suïssa, Àustria i Luxemburg no renunciaran al seu.

La solució a més curt termini passaria, segons les informacions consultades, per revisar la directiva de fiscalitat de l’estalvi i impulsar una nova directiva que generalitzés l’intercanvi d’informació a nivell OCDE –a la demanda i no automàtic– fer-la també extensiva als estats tercers per mitjà d’acords d’aquests amb la UE. La presidència espanyola vol promoure la conclusió d’aquests acords amb Andorra, Liechtenstein, Mònaco, San Marino i Suïssa. En aquests plans, poden acabar topant amb l’oposició interna d’Àustria i Luxemburg, que la tardor passada van bloquejar el mandat que el Consell havia de donar a la Comissió per negociar un acord antifrau amb Liechtenstein.

pdf3.jpg