Aprofitar la crisi per preparar la bonança

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Gener de 2010

Malgrat els vents de crisi que no acaben d’escampar, sempre hi ha espai per a les oportunitats si es busquen amb base a la feina ben feta. Tot i això, el turisme creix com l’escuma en temps de bonança i és una víctima fàcil en recessió, ja que es tracta d’una despesa prescindible. Espanya, per exemple, és la destinació turística més afectada per la crisi. Va finalitzar l’exercici passat amb més de 52 milions de turistes estrangers, uns 5,3 milions menys que en el 2008, mentre que la indústria mundial va registrar 878 milions de viatgers, 46,2 milions menys, xifres que també suposen els seus pitjors resultats en decennis.

D’aquesta manera, el sector turístic mundial va tornar a situar-se per sota de la barrera dels 900 milions superada al 2007, que tampoc podrà aconseguir aquest any, ja que les previsions de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) assenyalen a una evolució positiva inferior al 2%.

Andorra també està patint la davallada. El sector turístic mundial confia en la millora econòmica de Regne Unit, França i Alemanya, els principals mercats emissors, que doni lloc a una recuperació. De fet, dels cinc milions llargs de viatgers perduts l’any passat, més de la meitat és imputable als britànics, castigats per la depreciació de la lliura. I l’altra meitat, pràcticament, a francesos i alemanys.

Precisament per aquesta argumentació s’ha de ressenyar l’objectiu del ministeri que encapçala Pere López amb l’horitzó del 2013, quan es vol arribar a l’anhelada xifra de 50.000 visitants britànics durant la temporada de neu. Per fer-ho, s’anirà de la mà amb cinc touroperadors d’aquest país que treballen a Andorra i que faciliten estades d’una setmana.

Si bé aquest hivern s’està confirmant una arribada més massiva de russos, la marca britànica està lluny de les xifres de fa uns anys, quan sumava una aportació al PIB important, però que ara mira a altres destinacions o, simplement, estalvia en desplaçaments. Actualment la xifra no arriba als 30.000 visitants.

L’altre punt d’interès se situa a Alemanya, i en aquest àmbit pot ser interessant l’obertura de l’aeroport de l’Alguaire –que avui rep el primer vol inaugural– per la connexió amb la ciutat de Frankfurt. Tenint en compte que el mercat espanyol es trobarà encara aquest any debilitat per la crisi i la taxa d’atur, és tremendament important que els gestors del turisme al nostre país s’esforcin per explotar aquells mercats que potencialment encara poden créixer i que suposen un valor afegit de qualitat i de poder adquisitiu, encara que sigui en temps de crisi, perquè serà també en bonança quan es recolliran els fruits.

pdf3.jpg