L’Escola Nacional de Bombers es posarà en marxa el mes vinent

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 14 de Desembre de 2009

En aproximadament un mes i mig l’Escola Nacional de Bombers d’Andorra estarà en marxa amb una normativa que la reglamentarà i els conseqüents títols acreditatius oficials. Així ho va confirmar el director del cos de Bombers, Joan Carles Recasens, el qual va concretar que la redacció del reglament està molt avançada i que a final de gener es preveu que estigui aprovat.

Tot i que des del cos ja s’estan oferint cursos a empreses privades del país, l’aprovació del reglament d’aquesta escola oficialitzarà la formació i s’oferirà d’una manera més àmplia.

La ubicació física de l’escola estarà a les aules de formació de la caserna de Bombers de Santa Coloma. Tot i això, hi haurà unes pràctiques de foc per a les quals s’habilitarà un espai descobert i altres pràctiques específiques que es podran fer sobre el terreny (muntanya, llacs i pistes, entre d’altres).

Els cursos de formació els impartiran els mateixos bombers, molts dels quals ja han estat monitors d’algunes classes i ho faran compaginant l’horari amb la resta de les tasques dels agents del cos. “La formació és una branca més de la nostra professió i forma part del nostre horari laboral; no podem estar sense fer res mentre esperem la trucada d’un servei”, va concretar el director dels Bombers.

FORMACIONS ESPECÍFIQUES

Les formacions especialitzades que s’impartiran seran de rescat de muntanya i de salvament, formació d’enderrocs, rescat urbà, guia de gossos, immersió sota gel, etc.
Els cursos molt específics van dirigits a grups de cossos de bombers o de rescat del país i d’altres països. “Ja ens han demanat de poder accedir a aquests cursos bombers de València, de Portugal, d’Aragó i els de la Generalitat de Catalunya”, va explicar Recasens.

L’altre perfil de destinatari dels cursos són empreses privades de diferents sectors. “Hem fet algunes classes d’autorescat a empreses del país que fan treballs verticals” va dir el director del cos. Altres formacions que es poden impartir a empreses privades són aquelles bàsiques de primera intervenció. “Es tracta de formar com manipular els extintors en una primera actuació davant de l’inici d’un incendi, per exemple”, va afirmar Recasens.

Les demandes de cursos que tenen per part de grups de rescats d’altres països no s’han fet sense haver-hi difusió, segons va dir el director del cos. “Dins del sector se sap quines especialitats es poden impartir en un lloc i en un altre, i es fa el corresponent contacte”, va prosseguir.

Fins ara, els bombers del Principat feien intercanvis formatius de cursos específics amb grups específics de bombers de França. “Nosaltres anàvem i fèiem pràctiques d’immersió en coves i ells venien i els oferíem aquí immersió sota el gel”, va explicar el director de Bombers. L’any passat els bombers andorrans també van fer un intercanvi amb un grup de rescat dels Mossos d’Esquadra de Catalunya per fer pràctiques subaquàtiques.

pdf3.jpg