L’USdA dona el seu “ple suport” al tancament deu diumenges a l’any

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 5 de Desembre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va rebre ahir el president de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, i a la primera secretària, Maria José Espinosa, protagonitzant una trobada on la polèmica pel decret que situa el primer de Maig com a festiu de no obligat compliment va quedar dil.luïda davant de la decisió de l’Executiu que ordenarà l’any vinent el tancament dels comerços deu tardes de diumenge, a partir de les dues del migdia.

De fet, Ubach va confirmar a la sortida d’una reunió que es va perllongar durant més d’una hora i mitja el seu “ple suport” a la mesura anunciada per Bartumeu, en afirmar que aquest és “un pas endavant important per a la conciliació de la vida social i laboral”.

Tot i això, el representant sindical va recordar com “encara cal avançar més” en aquest àmbit per tal de possibilitar que la feina sigui un obstacle inferior a l’hora de combinar-la amb la vida en família, motiu pel qual donaran el seu suport a l’hora d’abordar iniciatives d’aquest tipus. D’aquesta manera, i sense que cap de les dues parts –Govern i USdA– arribés a “cap compromís”, segons Ubach, en l’àmbit fàctic, la trobada entre Bartumeu i la Unió Sindical va servir per tornar a encaminar la via del diàleg i la bona entesa que, amb el detonant del primer de Maig, tornava a estar en qüestió des de diferents vessants.

Els convenis col.lectius, en aquest cas, van ser situats per Ubach com a necessaris per tal que es trenqui la “situació de desigualtat” que es produeix actualment quan patronal i treballadors s’asseuen a negociar, una situació que des de l’USdA esperen veure millorada amb el desplegament legislatiu que faci respecte a això el Govern de Bartumeu.

1 DE MAIG, POSICIONS DIVERGENTS

Tot i la bona sintonia en matèria de conciliació de la vida laboral i social, Ubach va destacar que amb relació al primer de Maig les posicions continuen sent totalment divergents, després que el Govern decidís que els comerços que així ho desitgin puguin obrir portes aquell dia. En aquest cas, la reunió va servir únicament per constatar les diferents visions, ja que la decisió de Bartumeu és ferma en aquest sentit. Tot i això, Ubach no va descartar que el Govern reconsideri finalment la voluntat pel primer de Maig, encara que aquesta possibilitat és pràcticament impossible.

De fet, el 24 de novembre, una delegació de l’USdA encapçalada per Ubach desplaçar fins al Govern per fer arribar a Bartumeu una breu missiva en què es demanava al Govern que repensés la decisió sobre el primer de maig, emparant-se en la necessitat que els drets els treballadors d’Andorra s’equiparin als estàndards europeus. Mentrestant, els sindicats dels països veïns s’han vingut alineat amb l’USdA en les seves crítiques al Govern per la decisió. “Em dol que l’1 de Maig no sigui festiu a Andorra”, va afirmar recentment el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez.

Ahir mateix el Grup Parlamentari Reformista va entrar a Sindicatura una moció perquè el Govern retiri el decret d’horaris comercials, emparant-se en el reglament del Consell General i forçant el nou debat a les mesures que es desprenen. Des de CR, però, la disconformitat no ve per la posició respecte al primer de Maig, sinó pel tancament dels deu diumenges l’any que des de l’USdA ahir se celebrava.

pdf3.jpg