Andorra aborda amb San Marino l’acostament a la UE

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 5 de Desembre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, van rebre ahir al matí la visita d’una delegació de consellers socialistes de San Marino –diputats del Consell Gran i General– integrada pel secretari general del Partito dei Socialisti e dei Democratici (PSD), Gerardo Giovagnoli; la presidenta del PSD, Denise Bronzetti, i els diputats de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Fiorenzo Stolfi i Marino Riccardi, una trobada en què es va analitzar l’acostament dels microestats a la Unió Europea (UE). Stolfi és, a més, un dels quatre parlamentaris que representen San Marino a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.

Pel que fa a l’acostament dels petits països a la UE, “un projecte compartit per Andorra i San Marino”, segons va informar el Govern, la futura associació va estar sobre la taula, així com l’acord monetari per a l’ús de l’euro, que San Marino té en procés de revisió i Andorra encara està negociant.

D’altra banda, i amb la perspectiva que d’aquí a dos anys Andorra assumirà la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa –entre el novembre del 2012 i el maig del 2013– el ministre Espot va recollir l’experiència del diputat de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa Fiorenzo Stolfi, que va ser ministre d’Afers Exteriors durant la presidència de San Marino al Comitè de Ministres del Consell d’Europa, ara fa tres anys.

VISITA AL COMÚ DE LA CAPITAL

Bartumeu va acompanyar posteriorment la delegació cap al Comú de la capital, on els cònsols Rosa Ferrer i Josep Vila van ser els amfitrions. Segons Bartumeu, la bona relació amb San Marino s’explica perquè són “dos realitats distintes, però amb moltes similituds i inserides dins de la UE”. Els convenis d’intercanvi d’informació fiscal també van ser tema de conversa. Stolfi va resumir que “la unió fa la força” i va qualificar la trobada com a “molt important”.

pdf3.jpg