El Govern qualifica de “pou sense fons” el projecte de l’Arxiu Museu

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 4 de Desembre de 2009

“Un pou sense fons.” Així va definir la ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, el projecte de l’Arxiu-Museu Nacional que l’anterior Govern havia encarregat a Frank Gehry.

Ho va fer durant la sessió de control a l’executiu, que va tenir lloc ahir a Casa de la Vall, i arran d’una pregunta del president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen. Vela es va mostrar especialment crítica amb la iniciativa engegada pel seu antecessor, Juli Minoves, ja que, segons va assegurar, ha suposat “pagar milions d’euros per no tenir res”.

La titular de Cultura va ser contundent a l’hora d’explicar, a intervenció del socialdemòcrata Jan Cartes, la manera com s’havia portat tot el projecte. “Va estar mal gestionat, mal definit. Es van signar uns contractes que anaven en contra dels interessos del Govern”, va afirmar la ministra. Davant d’aquests comentaris, el conseller del grup reformista Amadeu Rossell va preguntar “si no consideren que suspendre un projecte pel qual s’han pagat ja dos milions és malgastar diners”. Vela va apuntar que més fons s’haurien perdut si s’hagués continuat, ja que “hi havia una sèrie de despeses no previstes i hauria costat més dels 30 milions d’euros; érem incapaços de calcular quant”.

El debat el va encetar Nomen en preguntar per la nova polèmica sorgida entre el Govern i l’arquitecte canadenc a causa d’unes factures irregulars. El conseller centrista va lamentar que no s’hagués portat el tema amb “més cortesia i respecte”. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va negar les males formes i va explicar que “tenim la responsabilitat de revisar les xifres d’uns contractes que vam trobar signats”.

La ministra va recordar que, en el seu moment, s’havien abonat 680.000 euros al despatx de Gehry en concepte “d’honoraris de disseny” i que va ser després quan van tenir “la sorpresa” d’altres factures irregulars (per 28.658 euros) per conceptes com viatges o dietes, que ara s’estan analitzant. Nomen va criticar llavors que “en rescindir el contracte no es demanés un saldo final” a l’arquitecte, comentari sobre el qual Bartumeu va remarcar que “va ser l’altra part qui va rescindir i nosaltres no estàvem en fase de liquidació”. El màxim responsable de l’executiu va manifestar que el pagament dels 680.000 euros, factura confirmada per Minoves abans de deixar el càrrec, va ser avalat pels “serveis jurídics”.

pdf3.jpg