El Govern mantindrà el calendari comercial del 2010 perquè «no perjudica el comerç»

Autor: a. l.
Font: més andorra
Publicat el: 4 de Desembre de 2009

El Govern va mantenir ahir a la sessió de control del Consell General la seva posició sobre el calendari comercial pactat pel 2010 i que obliga al tancament de deu diumenges a la tarda.

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va assegurar que el calendari no patiria cap modificació i que durant l’any es continuaria el diàleg dins la Taula de Turisme per mantenir un seguiment i analitzar la situació d’altres sectors. El calendari fixat pel Govern va ser fortament criticat pels reformistes i per Andorra pel Canvi, que van retreure l’Executiu no haver tingut en compte empresaris, treballadors i clients. López va jutjar que les crítiques de l’oposició no passaven de ser «demagògia gratuïta». En aquest sentit va abundar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va indicar que els horaris no perjudiquen el comerç perquè només es tancaran deu diumenges a la tarda i que la seva programació es farà considerant que el país és una destinació turística. Bartumeu va incidir que, «tot i que el lobby dels grans magatzems amenaci d’acomiadar treballadors, hem de governar per a tothom».

D’altra banda, durant l’extensa sessió de control a l’acció de l’Executiu, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va avançar que els acords d’intercanvi d’informació fiscal iniciaran el tràmit parlamentari durant la primera quinzena de gener del 2010, cosa que va fer que Eusebi Nomen (ApC) advertís que molts dels acords no entrarien en vigor fins un any després, a més de criticar la cobertura informativa de la Cimera sobre el Futur d’Europa per l’errada en les dates sobre l’entrada en vigor de l’acord amb Espanya.

El president del grup d’ApC va demanar també al Govern la seva previsió sobre la posada en marxa de la imposició directa, una qüestió que, va comunicar López, no forma part de l’agenda més urgent de l’Executiu. Nomen va interpel·lar el ministre d’Economia una vegada més sobre la previsió de pagament d’obres públiques –lligada a decisions de l’anterior Govern liberal– i va afirmar que el problema del deute de l’Estat continuaria. Nomen va sostenir que en «la diagnosi» feta pel seu grup sobre l’acció de l’Executiu en el primer semestre al poder havien pogut constatar que «el Govern no tenia solucions» i que «hi ha una manca de projecte clar».

En un altre ordre, el Govern va anunciar ahir que s’havien rebut un total de 49 sol·licituds per rebre la prestació per desocupació involuntària. D’aquestes, segons va precisar la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, 22 havien estat acceptades i 24 denegades, mentre que la resta es troben encara en estudi. Fins ara, va afegir Rodríguez, s’han rebut 193 demandes d’informació sobre aquesta prestació per desocupació. La ministra va concretar que de les 24 denegades, 12 ho van ser perquè els demandants havien trobat feina, 6 perquè no reunien el temps de cotització necessari, 4 perquè havien deixat la feina voluntàriament i 1 per marxar del país.

pdf3.jpg