Tots els ponts trencats entre els socialdemòcrates i Eusebi Nomen

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 de Desembre de 2009

Si encara hi havia algun pont d’entesa entre els socialdemòcrates i Andorra pel Canvi, ahir va quedar dinamitat. La sessió de control a l’Executiu celebrada a la tarda a la Casa de la Vall va servir per a què el líder d’ApC, Eusebi Nomen, “constatés” la “manca de projecte” i la “incapacitat d’aportar solucions” del Govern que encapçala Jaume Bartumeu.

Això sí, el líder d’ApC seguirà anant a totes les reunions amb el PS teòricament encaminades a buscar pactes concrets. Ningú no vol aparèixer com a autor d’aquesta mort anunciada, i Nomen, encara menys.

El president del grup parlamentari ApC va arribar a aquesta dràstica conclusió després d’escoltar les respostes del Govern a quatre de les set preguntes que va formular a la sessió de control d’ahir. Les preguntes es referien a la reestructuració de l’administració, a les transferències als comuns, als impostos directes necessaris per poder establir convenis que aixequin la doble imposició i a la capacitat del Govern per fer front a les despeses derivades de l’obra pública.

Nomen va plantejar les quatre qüestions en un to inusitadament poc bel.ligerant, sense esgotar els temps de rèplica ni estendre’s excessivament en repreguntes, talment com si busqués la confirmació a una idea preconcebuda. Només hi va haver algun petit moment de tensió que va acabar saldant-se amb un comentari entre irònic i resignat del cap de Govern: “Ja he perdut tota esperança que el senyor Nomen reconegui que tenim la més mínima capacitat de gestió”, va afirmar Bartumeu. A tenor dels comentaris a la sala de passos perduts, la majoria de ministres i de consellers socialdemòcrates també l’han perduda.

De tot plegat, el líder d’ApC en va sortir amb quatre idees bàsiques: el PS no pensa reduir l’administració pública, sinó reorientar-la; la política de transferències i competències dels comuns es decidirà en una taula que se celebrarà en breu amb les set corporacions comunals; l’Executiu no considera que l’IRPF sigui necessari per establir convenis que aixequin la doble imposició, i el Govern pensa continuar amb l’execució de l’obra pública prevista. La càrrega de profunditat, però, no va arribar durant el debat, sinó després, en unes declaracions efectuades a la cuina de la Casa de la Vall: “No veiem que es formuli cap projecte de canvi i així no es pot tenir el nostre suport”, va afirmar Nomen.

Distanciament total entre els dos antics socis quan queda poc temps per a la tramitació del pressupost i el líder d’ApC ja va avançar ahir que queda pràcticament descartat que la plataforma pugui donar suport als comptes del Govern, que qualifica d'”absolutament continuistes amb la política de dèficit i de forat econòmic” dels executius liberals. En certa manera, Nomen es va desentendre ahir de la qüestió, apel.lant al posicionament dels reformistes, hereus dels liberals: “El pressupost no depèn només de nosaltres, hi ha un altre grup a l’oposició i, al capdavall, es tracta d’un pressupost que va en la línia dels pressupostos liberals”.

RECLAMACIÓ SOBRE L’IRPF

Més enllà de les gesticulacions, quant al contingut, el debat de fons va estar protagonitzat en part per Nomen i el ministre d’Economia i Finances, Pere López. El líder d’ApC va instar reiteradament el Govern a aprovar un projecte de llei d’impost sobre la renda de les persones físiques, un tribut homologable a l’IRPF. Segons Nomen, sense aquesta figura impositiva serà impossible concloure convenis per aixecar la doble imposició amb la majoria de països amb què Andorra està firmant acords d’intercanvi d’informacions fiscals. El president del grup ApC va citar França i Espanya com els dos casos més rellevants.

López, per part seva, va negar aquest extrem i va afirmar que el Govern creu suficients els projectes de llei d’imposició directa que estan actualment en tràmit parlamentari; això és: l’impost de societats, l’impost sobre la renda de les activitats econòmiques i l’impost sobre la renda dels no residents. De fet, el programa del PS preveu un IRPF, però més a llarg termini.

De moment, i així ho va confirmar López ahir, l’Executiu no pensa enviar més projectes de tributació directa al Consell General. El ministre va acusar Nomen de “manca de coherència” per urgir el Govern a enllestir la fiscalitat directa necessària per a l’aixecament de la doble imposició i, a la vegada, fer esmena a la totalitat sistemàtica als textos de l’Executiu.

pdf3.jpg