A hores d’ara, els cossos dels cinc operaris lusos morts dissabte al matí en l’esfondrament del tram dos de la connexió de la boca oest del túnel dels Dos Valires ja es troben a Portugal, després d’una agilització de les feines de repatriació molt més ràpida que el lent procés per extreure la totalitat de cadàvers d’entre la ferralla, finalitzat dimarts a la tarda.
Tot i això, l’afer no està tancat. Més aviat el contrari. Ara comença un procés per depurar responsabilitats, procés que ahir el Consell de Ministres liderat pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, va concretar, donant el tret de sortida oficial. Sobre el terreny, la primera de les accions que farà l’Executiu serà “impulsar la Fiscalia” per tal que “exerceixi com a acusació”, voluntat que no només respon, sinó que amplia, la demanda de suport feta per l’estament judicial al Govern després de l’obertura de diligències anunciada públicament dimecres per Bartumeu.
El màxim responsable de l’Executiu va ser clar en la intenció que es busca amb aquesta acció: “Que la ciutadania, les famílies i l’UTE puguin visualitzar que estem disposats a arribar fins a les últimes conseqüències”. És per aquest motiu que el mateix Bartumeu, que va anunciar a la premsa aquesta voluntat abans d’informar l’interlocutor cercat –disculpant-se per aquest protocol i justificant la necessitat de “transparència” en un afer com és el que ocupa ara el Principat–, articularà una reunió amb el fiscal general en què exposarà aquesta pretensió de depurar responsabilitats.
El paper que jugaran les famílies, segons va preveure Bartumeu, serà el d’oposició particular, tant per a la demanda d”‘indemnitzacions” als familiars dels morts com per assegurar el “càstig” als causants de l’esfondrament. La Fiscalia, a més, anirà “fins on les famílies no puguin arribar”, segons va detallar el líder socialdemòcrata. Cal recordar que, el mateix dimecres, Bartumeu va anunciar l’obertura per part de la Batllia d’una investigació per presumpte homicidi i lesions per imprudència greu, un procés que, tal com va indicar ahir, hauria d’acabar “inevitablement” en un sumari.
QÜESTIONABLE INFORME DRAGADOS
Tot i que Bartumeu havia exigit a l’empresa líder de l’UTE –Dragados, que operava juntament amb Dragasa i T.P.Armengol– un informe que donés les suficients “garanties” com per assegurar l’estabilitat de la resta de trams de la boca oest no afectats per l’esfondrament, el cap de Govern va rebre ahir “a última hora” –cap al migdia– i en forma d'”esborrany” el requerit document. Tot i que el socialdemòcrata no va entrar en valoracions tècniques d’aquest informe –ni tampoc de la resta de documents, ja que el contrari conduiria a fer “hipòtesis agosarades” que l’Executiu vol evitar–, el fet és que, a decisió del gabinet executiu, es manté “l’atur complet de les obres” en la seva màxima extensió, independentment dels processos en marxa per a la boca est. La constatació, doncs, és que la seguretat de la resta d’estructures queda fins ara suficientment legitimada.
ANÀLISI TÈCNICA
Mentrestant, el Consell de Ministres va acordar també mantenir l’ordre de “tancament complet dels accessos a l’obra” i va encomanar a un equip humà integrat per responsables del Ministeri d’Ordenament Territorial i d’Interior “una anàlisi tècnica” de caràcter complementari “per avaluar les condicions necessàries per a una eventual represa” dels treballs.