Dia de dol nacional, dol lusità

Autor: JOSÉ LUIS Carvalho
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 de Novembre de 2009

La petita comunitat portuguesa al Principat (arreu del món som un milió d’emigrants) mai no arribaria a pensar que un 12 de novembre seria decretat Dia de dol Nacional en record de les víctimes de la tragèdia que va afectar la societat andorrana i, malauradament, els nostres compatriotes.

Les mostres de condol i de solidaritat van arribant dels quatre cants del món, no solament per la magnitud de la catàstrofe, sinó també per l’estima i consideració, reconeguda arreu, que la comunitat portuguesa ha sembrat en aquest país.

Des de fa dècades, la comunitat portuguesa, sobretot en el sector de la construcció, contribueix en el progrés vital del Principat en la construcció pública i privada, així com en l’enriquiment del teixit empresarial i cultural. La contribució va lligada a la pèrdua de vides humanes que any rere any tenyeix la pau i convivència de la nostra comunitat i del país i que aquest cap de setmana s’ha vist fortament incrementat.

Per això, vaig presentar el 14 de novembre del 2007 a Xavier Jordana, llavors ministre d’Ordenament Territorial, amb el suport de les col.lectivitats portugueses al Principat, la proposta de considerar el nom de Viaducte Lusitània, el viaducte d’accés al túnel dels Dos Valires. Mai arribaríem a pensar que, dos anys després, una de les obres emblemàtiques del país seria notícia i lloc de tragèdia amb pèrdua de vides humanes portugueses.

Però en aquest clima de dol i consternació, no podem deixar de lloar la tasca del Govern en la persona del cap de Govern, Jaume Bartomeu, i dels ministeris involucrats –Ordenament Territorial, Interior, Salut–, que, des del primer moment, van prestar un servei proper, disposant tots els mitjans en el rescat de les persones atrapades, posant la seva vida en perill i atenent ferits i familiars. La magnitud de la tragèdia va originar la presència dels diputats portuguesos Paulo Pisco i Carlos Gonçalves, que, amb l’ambaixador Damas Nunes, el conseller de les Comunitats, Jose Manuel da Silva, i des de Barcelona el personal del Consolat a la ciutat comtal, es van disposar per donar tot el suport a les famílies de les víctimes.

A la nostra memòria quedarà el fatídic dia 7 de novembre que va sembrar la tragèdia a Andorra, un país solidari i compromès que avui recorda en dia de Dol Nacional el reconeixement en memòria del dol lusità.

pdf3.jpg