Bartumeu anuncia que s’examinen “les condicions de l’adjudicació”

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 de Novembre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va tenir ahir sobre la taula del Consell de Ministres, a banda de l’informe Dragados, l’informe d’Inspecció de Treball sobre la situació laboral i de seguretat de les obres, així com l’informe preliminar del Ministeri d’Ordenament Territorial sobre l’accident i el document de la direcció facultativa de l’obra relatiu a l’esfondrament.

Aquests quatre punts analítics es van complementar a la sessió protagonitzada pel gabinet per un cinquè punt: l’inici de l’examen per part del Govern de “les condicions de l’adjudicació a l’UTE – -Dragados, Dragasa i T.P.Armengol– el 5 de desembre del 2007”, feta per l’anterior Executiu liberal.

D’aquesta manera, el dubte sobre aquest procés queda sobre la taula, tot i que Bartumeu va recordar com ara per ara és prematur dir si aquell procés adjudicatari va ser el correcte. El que sí s’estudiarà, però, és “en quines condicions es van analitzar” les diferents propostes presentades i la manera com, finalment, es va escollir l’UTE que operava per un import de 28 milions d’euros. “Tot es pot examinar”, va indicar el cap de Govern, el qual va resumir que l’examen respon a la necessitat d’arribar fins al final tenint en compte que les obres van comportar “un accident de gravíssimes conseqüències humanes que mai no havia conegut Andorra”. En cas que aquesta anàlisi conclogui amb una irregularitat en l’adjudicació, el resultat podria ser un canvi d’UTE per tal de poder finalitzar les obres.

Dissabte mateix, EL PERIÒDIC ja va contactar amb l’exministre d’Ordenament Territorial, Xavier Jordana, el qual, després de traslladar el seu condol als afectats per la tragèdia, va manifestar la seva “tranquil.litat” quant al procés d’adjudicació general de les obres del túnel dels Dos Valires, ja que l’opció guanyadora va ser “la millor de les possibles”. El motiu, segons Jordana, és que “es van prioritzar els criteris tècnics fins i tot per sobre dels econòmics”, atorgant a l’UTE que lidera Dragados –encapçalada pel president del Reial Madrid, Florentino Pérez– les obres per un preu “entre el 5% i el 6% superior” al segon pressupost més elevat, fet que va encarir les obres “prop d’un milió i mig d’euros”. Jordana va afirmar també que l’UTE adjudicatària “no ha escatimat en res, posant fins i tot més mitjans dels necessaris i mostrant al mateix temps serietat” davant unes obres que “avançaven a bon ritme”.

AVUI, DIA DE DOL

D’altra banda, ahir es va fer públic el decret pel qual es declara avui dol nacional al Principat, “amb motiu del tràgic desenllaç de l’accident laboral ocorregut al viaducte del túnel dels Dos Valires”. Aquests fets van costar la vida a Carlos Duarte Campelo Marques, Toni Cristiano Da Costa Riveiro, Olímpio Dos Santos Carriço, António Maria Mateus Gonçalves i Carlos Alberto Nunes Alves, “professionals que exercien en la seva activitat laboral, altament especialitzada”. D’aquesta manera, avui les banderes onejaran a mig pal en els edificis i dependències oficials.

pdf3.jpg