El Govern va intervenir ahir, per explicar-se i defensar-se, a la polèmica entorn de la situació de la CASS i de la despesa sanitària. Els ministres d’Economia i Finances, Pere López, i de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, van avançar alguns dels plans de l’Executiu en la matèria, tots encaminats a redefinir el model per contenir una despesa que té un “creixement exponencial”.
Segons López, el projecte del Govern no passa ni per retallar prestacions ni per modificar les previsions de la nova llei de la CASS per via reglamentària. “No hi haurà una retallada ni una correcció de les prestacions”, va assegurar el titular de Finances, però sí que “s’introduiran elements per limitar el creixement exponencial de la despesa sanitària”. Un creixement que, segons va explicar el ministre, “ha estat del 15%, el 18% i el 20% en uns anys en què la població no ha augmentat i fins i tot ha tendit a disminuir”. Retallar prestacions, no; racionalitzar la despesa, sí. ¿Com fer-ho? Això és una qüestió que cal estudiar i definir en els propers dos mesos.
El ministre de Finances va negar rotundament qualsevol acusació que imputa a l’Executiu la voluntat de retallar i corregir les prestacions previstes a la llei de la CASS per mitjà del desenvolupament reglamentari. “De cap manera els reglaments es podrien situar fora de la llei aprovada l’any passat amb el vot favorable de tots els grups parlamentaris”, va declarar López.
De fet, tant el titular de Finances com Rodríguez van desvincular el pla de racionalització de la despesa sanitària de l’entrada en vigor de la nova llei de la CASS. “Encara que la nova llei de la CASS no hi fos, la nostra intenció seria la mateixa: la d’iniciar una nova gestió en un assumpte que és cabdal per al país i sobre el qual no es pot confondre”, va assegurar la ministra de Salut. Tant López com Rodríguez van destacar la valentia del Govern per assumir una tasca que no serà ni popular ni fàcil. “Aquest Govern ha estat el primer que ha assumit el lideratge que li correspon per marcar unes línies que garanteixin la viabilitat del sistema i que significaran un punt d’inflexió”, va afirmar López.
ASSUMIR EL RISC
Aquestes línies són les directrius que l’Executiu va exposar a la reunió del consell d’administració de la CASS i que van motivar l’aprovació d’un segon pressupost, amb una retallada de despesa important, que va motivar el vot contrari dels representants dels assalariats, Antoni Domingo i Juli Fernández. Rodríguez va explicar que la “preocupació” de Domingo i Fernández per la retallada de prestacions no està fonamentada en tant que el Govern no té intenció de revisar a la baixa els drets que atorga la llei als cotitzants. El titular d’Economia i Finances va explicar que l’anterior pressupost elaborat per la parapública “anava en la línia continuista del creixement descontrolat de la despesa sanitària”.
López també va insistir que “en cap cas no s’ha fet cap directriu que afecti a les disposicions de la llei de la CASS”, tot i que va indicar que hi haurà revisions en la manera en què les prestacions de la Seguretat Social es fan efectives.
La titular de Salut va emmarcar les directrius en una reflexió més àmplia, que el Govern vol iniciar amb tots els sectors implicats, per redefinir la gestió del sistema de protecció de la salut. Amb base a aquestes directrius s’hauria definit el pressupost per a la parapública per a l’any vinent, el primer dels tres que, segons la ministra, han de ser clau per a la viabilitat de la CASS i de tot el model sanitari. Rodríguez va admetre que la retallada de despesa dels pressupostos de la CASS s’havia realitzat sense tenir un coneixement exhaustiu de quines són les causes de l’increment exponencial de la despesa. Però algú ho havia de fer, va argumentar: “Assumim el risc”, va concloure la ministra.