Bartumeu signarà l’acord amb Bèlgica el dia 22 i Espot amb Holanda el 23

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 14 d'Octubre de 2009

El sisè acord d’intercanvi d’informació d’Andorra el rubricarà el propi Jaume Bartumeu el dia 22 vinent. El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va avançar que el cap de Govern viatjarà a Bèlgica per rubricar el tractat.

L’endemà serà el torn dels Països Baixos i, en aquesta ocasió, serà el titular de Relacions Exteriors, Xavier Espot, qui tanqui definitivament el setè conveni dels dotze que reclama l’OCDE per treure el Principat de la llista grisa fosca. López va revelar aquestes dates durant la seva compareixença davant la comissió de Finances del Consell General, on també va informar de l’entrada d’Andorra al Fòrum Global, organisme que, amb representació de 87 jurisdiccions, vetllarà pel compliment dels acords. L’entitat comptarà amb un pressupost de tres milions d’euros, dels quals el Principat n’aportarà 15.000. El ministre massanenc va explicar també que el procés d’avaluació seguirà dues fases. La primera, entre gener i març del 2010, consistirà bàsicament en l’anàlisi, tant de la legislació interna com dels acords signats. La segona serà posterior i, tot i que no exigeix inicialment visites in situ, no es descarta que es puguin fer en alguns casos.

La intervenció del ministre va satisfer els reformistes, però no el president del grup d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen. El conseller va retreure a López que es negués a facilitar els acords que se signaran amb Bèlgica i Holanda i va retreure que “hi ha territoris, com ara Jersey, que estaran dins del comitè de vigilància del Fòrum Global i nosaltres no. Jersey sap jugar les cartes internacionals, no com d’altres”.

pdf3.jpg