Bartumeu destaca que Martí Alanis va donar un impuls decisiu al procés constituent

Autor: redacció/ana
Font: més andorra
Publicat el: 14 d'Octubre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va destacar ahir l’important llegat que deixa el bisbe emèrit d’Urgell Joan Martí Alanis, que, juntament amb el copríncep francès, François Mitterrand, va donar «l’impuls decisiu» al procés constituent.

Bartumeu també va recordar que no va ser fàcil i que hi van haver dificultats d’entesa, d’una banda, amb el poder econòmic, que no veia amb bons ulls el pas del Principat cap a un estat de dret social, i, de l’altra, amb alguns plantejaments de la mitra.

El cap de Govern va ser present juntament amb el síndic general, Josep Dalleres, i altres personalitats de la vida política andorrana a la capella ardent de Joan Martí Alanis al Palau Episcopal de la Seu. La capella ardent es va obrir a dos quarts de cinc de la tarda, poc després que a les quatre arribés al Palau Episcopal el cotxe fúnebre amb el fèretre del bisbe emèrit i copríncep Joan Martí Alanis, en presència del bisbe i copríncep Joan- Enric Vives, el seu representant personal, Nemesi Marquès, el seu secretari, Joan Massa, i altres membres del Bisbat d’Urgell. Bartumeu, el síndic general Dalleres, el subsíndic Esteve López i el ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot van ser els primers de visitar la capella ardent.

A tres quarts d’onze del matí el fèretre de Martí Alanis serà conduït a l’interior de la Catedral de Santa Maria i entrarà per la porta principal fins a quedar situat als peus de l’altar. La missa funeral es celebrarà a partir de dos quarts de dotze del matí i serà presidida pel bisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives. La cerimònia serà concelebrada per la resta de bisbes catalans. Després de l’ofici fúnebre, el fèretre es traslladarà fins a la cripta de la Catedral de Santa Maria de la Seu.

El president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va visitar la capella ardent de Joan Martí Alanis, acompanyat de l’excap de Govern, Albert Pintat. Gabriel va destacar que la història recordarà Martí Alanis com «el garant de guardar la independència en uns moments molt turbulents». De la seva banda, Albert Pintat va dir que Martí Alanis va ser una persona que va marcar una generació sencera i la història del Principat.

Tampoc van faltar a la cita els anteriors líders de l’Executiu, Òscar Ribas i Marc Forné. Tots dos van coincidir a assenyalar el paper rellevant que va ocupar la figura de l’excopríncep. Ribas va dir que amb la mort de Martí Alanis Andorra «ha perdut un amic». De la seva banda, Marc Forné va destacar que va aconseguir la figura del bisbe coadjutor que havia de garantir, en cas que fos necessari, una transició en el càrrec sense problemes.

D’altra banda, el Consell General i el Govern estan estudiant la possibilitat de celebrar un funeral d’Estat a Andorra, tal com es va fer el seu dia pel copríncep francès François Mitterrand, que va ser enterrat a París, segons va explicar Joan Massa, el representant del copríncep episcopal.

Finalment, el copríncep francès Nicolas Sarkozy va enviar el condol al bisbe d’Urgell per la pèrdua i va definir Martí Alanis com una persona de grans qualitats humanes.

pdf3.jpg