El Govern preveu enllestir la reglamentació per desenvolupar el turisme rural el 2010

Autor: e. o. g.
Font: més andorra
Publicat el: 14 d'Octubre de 2009

La reunió que va celebrar ahir la Taula de Turisme i Comerç va representar el punt de partida del que serà el turisme rural a Andorra. A partir d’ara, el Govern i l’Associació de Pagesos i Ramaders començaran a reunir-se per establir el marc normatiu d’aquest nou tipus de turisme, segons va explicar el ministre d’Economia i Finances, Pere López.

Un projecte que espera que estigui enllestit durant el 2010, tot i que això «no és garantia» d’obertura de negocis. Per a López, el projecte de turisme rural «és molt important», ha funcionat molt bé en d’altres països i l’entorn andorrà reuneix tots els requisits perquè sigui «un producte d’èxit», que aportarà «noves oportunitats» tant al país en general com als diferents sectors per separat. En aquest sentit, el ministre responsable de l’àrea de Turisme va comentar que el projecte «interessa a tots els sectors de l’economia». Els representants dels hotelers van donar la raó a López i van comentar que el turisme rural suposarà una oferta «complementària» i atraurà turistes d’un perfil diferent al que visita actualment el país, segons va manifestar el president de la Unió Hotelera (UH), Xavier Palou, i que després va ratificar Jordi Daban, president de l’Associació d’Hotelers d’Andorra (AdHA). Des de la Petita i Mitjana Empresa (PIME), Miquel Aleix va comentar que el turisme rural serà «una oferta més» que tindrà el país.

Un altre dels temes tractats al llarg de les prop de tres hores de reunió va ser la campanya de promoció que es farà per Nadal. La «promoció turística és important» per al Govern, i l’eix central de la campanya serà el concepte de país, presentant l’oferta global, i per tant seguiran la línia de les dutes a terme fins ara. En aquest punt, el president de la Federació d’Associacions de Comerciants (FACA), David Fraissinet, va subratllar que les campanyes són fruit del treball conjunt entre el Govern i els comuns. Fraissinet es va mostrar optimista, ja que les campanyes realitzades per la tardor «han tingut resultats, com s’ha vist en els últims ponts» de l’11 de setembre i del dia de la Hispanitat. Des del sector del comerç, Fraissinet va dir que «continuarem insistint en el turisme de proximitat», tot i que es seguirà treballant a nivell intern. En aquest sentit, va informar que la Guia de Compres ja està editada i que volen que també estigui disponible dins el país. Aquesta guia situa en un mapa els diferents eixos comercials del país, a més de donar informació d’interès per als visitants, com són les activitats que puguin organitzar les diferents parròquies. Per la seva banda, els hotelers van lamentar que la campanya «es destina molt al comerç», però de totes maneres van matisar que «la gent no ve només a comprar». Així mateix, Palou va recordar que «hem d’anar tots agafats de la mà i les decisions han de ser consensuades». La nota més «discordant», segons va reconèixer el mateix Aleix, la va posar la PIME, en expressar el seu rebuig a determinades campanyes pròpies que realitzen alguns hotels, que al seu entendre «destrossen» les que es realitzen conjuntament. També va criticar les campanyes realitzades per les estacions d’esquí, que fan «n’importe quoi» i donen 2×1 al llarg de tota la temporada. En aquest sentit, Aleix va exposar que «abans de fer campanyes a l’exterior s’ha de posar ordre a l’interior», i va demanar a la vegada que es doti de qualitat el servei i es recondicioni el factor humà. De totes maneres, Aleix es va mostrar satisfet perquè considera que «tenim un govern receptiu, que fins ara era totalment oposat».

Finalment, un altre punt destacat per López de la reunió va ser la senyalització turística i patrimonial, que es començarà a instal·lar als propers mesos. Es tracta d’uns senyals amb un fons marró que donaran informació i indicaran on es troben els punts de màxim interès nacional. Segons López, aquesta senyalització és important i afegirà valor al patrimoni andorrà. De la mateixa manera, servirà per «conduir els turistes» i «crear expectativa al voltant dels monuments». De moment ja s’hi han destinat més de 110.000 euros, i en el pressupost de l’exercici vinent ja hi ha una partida reservada de 100.000 euros més. Després de veure com funciona aquesta primera fase, es veurà si s’ha de reforçar aquesta senyalització o no.

pdf3.jpg