Bartumeu guanya amb el 45,03% dels vots i l’Alternativa obté 14 consellers

Autor:
Font: Bon Dia
Publicat el: 27 d'Abril de 2009

El Partit Socialdemòcrata (PS), liderat per Jaume Bartumeu va ser aquest diumenge el gran guanyador de les eleccions generals en obtenir el 45,03% dels sufragis en circumscripció nacional, 6.610 vots, i obtenir també les candidatures de l’Alternativa la victòria a quatre parròquies, fet que atorguen als socialdemòcrates 14 parlamentaris al Consell General, a un de la majoria absoluta.
Per la seva part, Coalició Reformista (CR), liderada per Joan Gabriel, va obtenir amb 4.747 vots (32,3%) 5 consellers generals en circumscripció nacional, als quals cal afegir els 6 obtinguts amb la victòria a tres parròquies, mentre que Eusebi Nomen amb la plataforma Andorra pel Canvi (ApC) va obtenir 3 parlamentaris, després d’aconseguir el suport de 2.768 electors (18,9%), dels 15.293 ciutadans que van exercir el seu dret a vot.
Els Verds d’Andorra, amb 466 vots (3,17%) i Unió Nacional de Progrés, amb 88 sufragis (0,60%) no van obtenir representació al Consell General. Així mateix, la participació va ser del 75,30%, mentre que es van comptabilitzar 478 vots blancs i 136 es van considerar nuls.
De fet, el domini del PS va quedar marcat des del principi, ja amb l’escrutini de les mil primeres paperetes. Amb el 59% escrutat, l’Alternativa sumava ja 3.933 sufragis (44,9%), Coalició Reformista obtenia 2.791 vots (31,6%), Andorra pel Canvi tenia 1.698 suports (19,4%), els Verds rebien 308 sufragis (3,5%) i Unió Nacional de Progrés obtenia 54 vots (0,7%), xifres que gairebé es van mantenir ja fins al 100% escrutat.
Com era d’esperar Jaume Bartumeu, va realitzar una valoració del resultat d’aquestes eleccions, fent una lectura molt positiva de les mateixes i recordant que des de fa un temps l’Alternativa ja deia que “el canvi era possible”. En qualsevol cas i davant la qüestió de com i de quina manera es formarà el Govern, el líder es va mostrar molt clar i es va reiterar en les paraules dels darrers dies, tot argumentant que s’anirà a la recerca “d’un acord polític nacional per redreçar l’economia i retornar la confiança” a la ciutadania. Sobre un possible pacte, Bartumeu va mostrar tenir-ho molt clar “a la precampanya ja vaig dir que preferia un pacte entre CR i el PS”, comentava el líder, puntualitzant que en cap cas es vol deixar fora a Andorra pel Canvi i que en cap cas “es maltractarà a l’oposició”.
Les paraules de Joan Gabriel va anar també adreçades a la recerca d’un pacte d’estat. Tot i no estar “content” pel resultat si que es va mostrar “satisfet” d’haver aconseguit 11 consellers  havent constituït una nova plataforma “en menys de dos mesos”. Gabriel va anar una mica més enllà que Bartumeu i va considerar que si el “pacte és entre els 28 consellers, millor que millor”, ja que pel polític liberal resulta una prioritat establir un fort consens per treure a Andorra d’on es troba.
Poc va variar seu discurs, Eusebi Nomen, que va definir el resultat d’”excel·lent”. Nomen va recordar que ells ni han lluitat per “la cadira sinó per trobar solucions per Andorra” i que així ho seguiran fent. De la seva banda, Isabel Lozano es va mostrar crítica amb el resultat i va indicar que els Verds portaven un programa massa “europeu” per Andorra i que el país, continuarà sense evolucionar. La líder dels Verds va aprofitar al trobada per anunciar que és hora de passar pàgina i deixar el lideratge del seu grup.
Per la seva part, el líder d’UNP, Tomàs Pascual, es va mostrar satisfet tot i els resultats “perquè ja tenim currículum de cara a les eleccions de la CASS i les Comunals” i més tenint en compte que “som un partit petit”.

pdf2