Bartumeu ofereix el consens promès

Autor: Gabriel Pérez
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 27 d'Abril de 2009

Passaven pocs minuts de dos quarts de dotze de la nit quan Jaume Bartumeu va dirigir-se als candidats, militants i simpatitzants de L’Alternativa reunits a l’Art Hotel. Després de llargues hores d’espera, es confirmava el triomf electoral dels socialdemòcrates, tot i que sense ser del tot complet, ja que es van quedar  a un pas de la majoria absoluta.

Malgrat tot, el cap de la llista nacional del PS no amagava la satisfacció per l’arribada del tan esperat canvi, tot i que llançava ja el guant als seus rivals per buscar el consens que li permeti afrontar la investidura i una legislatura que, va avisar, serà difícil. “El resultat ens obliga a fer el que des del primer moment hem dit que faríem. Vam dir que ni tenint majoria absoluta no imposaríem res, i no ho farem”, va assegurar Bartumeu, que va reiterar la seva disposició “a buscar un acord nacional per les relacions amb Europa i un pacte entre agents socials i polítics per reformar el model econòmic”. Aquesta actitud, va afirmar, “és la  mateixa que si haguéssim aconseguit els quinze consellers”.

Malgrat tot, el candidat a cap de Govern socialdemòcrata no va amagar que, ara mateix, aquest pacte té més opcions d’assolir-se amb Coalició Reformista i Joan Gabriel que no pas amb Andorra pel Canvi. “Durant la campanya hi ha qui ha estat més disposat a parlar que altres”, va recordar el líder socialdemòcrata, tot i que també va apuntar que “no penso excloure ningú”.

FEINA DIFÍCIL PER ENDAVANT

Jaume Bartumeu va advertir en el seu discurs que la feina que s’haurà d’afrontar a partir d’avui serà complicada. “Ara comencen les dificultats, un camí molt  llarg”, va indicar, per després demanar de nou als seus seguidors que “ens haureu d’ajudar perquè sols no ens en sortirem”. I és que, la sensació que té el candidat de L’Alternativa és que “no ens donaran ni els cent dies de gràcia i, per tant, ho haurem de fer tot bé”.

Per al líder socialdemòcrata, però, “és evident que per fer-ho millor no ens haurem d’esforçar gaire”.

Les prioritats estan clares: “resoldre les relacions internacionals d’Andorra i reformar el model econòmic”. Bartumeu va lamentar també que el sistema electoral no els hagués donat el setè conseller nacional que hagués suposat la majoria absoluta. “Moralment ens en tocaven set”, va apuntar, per després admetre que la Llei electoral “necessita millorar perquè el resultat no es correspon ni a la nostra embranzida ni a la realitat”.

Tampoc es va estar d’enviar una crítica al Govern en recordar que “hem anat donant els resultats abans; es van embolicar amb les paperetes i ara també ho han fet amb els resultats”. Durant el discurs, Bartumeu va voler envoltar-se dels candidats territorials de Canillo i la Massana –els de Sant Julià encara no havien arribat a l’hotel– i va destacar “els extraordinaris resultats” obtinguts en aquestes parròquies “tradicionalment conservadores”.

El cap de llista socialdemòcrata també va tenir un record emotiu per a companys desapareguts, com ara Francesc Vila, Lídia Armengol o Gabriel Ferrer.

pdf2