Bartumeu aposta per governar amb pactes d’Estat en les matèries més importants

Autor: Pere Moliné
Font: Mes Andorra
Publicat el: 27 d'Abril de 2009

El candidat a cap de govern del Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va afirmar ahir que «la gent vol un canvi a partir de demà» i es va comprometre a arribar a pactes d’Estat en les matèries més importants.

Segons va comentar, «ja vam dir el 17 de gener a Ordino que volíem arribar a pactes d’Estat». Va recordar que en un acte en aquesta parròquia alta es va comprometre a impulsar acords en les relacions econòmiques i socials amb Europa i un gran pacte pel treball i el desenvolupament econòmic entre l’Executiu i els agents econòmics i socials. Per a Bartumeu, «aquest pacte sobre el nou model econòmic haurà d’estar basat en una reforma tributària » i va concloure que hi havia postures en les altres forces polítiques més properes a aquestes premisses, en referència a Coalició Reformista (CR). Tot i aquestes declaracions, no va voler deixar clar si veia més possibilitat de pacte amb CR que amb Andorra per Canvi (ApC).

També va replicar unes afirmacions del candidat a cap de Govern per ApC, Eusebi Nomen, que havia dit que el panorama estava obert. Segons Bartumeu, «el senyor Nomen s’haurà de resituar». Bartumeu va fer servir la figura literària de «procés constituent econòmic» per pactar i «anar a Europa junts». «No volem imposar» va afirmar Bartumeu «sinó fer un acord polític nacional per un acord d’associació amb Europa» i «un pacte d’Estat amb les forces polítiques i la societat civil pels temes econòmics».

Bartumeu va dur a terme aquestes declaracions a un hotel de la capital on militants i simpatitzants del Partit Socialdemòcrata van seguir en directe l’escrutini electoral. Poc després de les 11 de la nit, quan estava clar que l’Alternativa s’havia imposat en quatre candidatures territorials i havia assolit un 45% dels sufragis a la llista nacional el candidat a cap de Govern, Jaume Bartumeu, va comparèixer davant de les dues-centes persones que assistien a l’acte. Bartumeu va voler baixar l’eufòria dels seus seguidors i els va assegurar que «tindrem 14 consellers, no 15. A la llista nacional tindrem 6 consellers no 7 com la lògica indicaria». Posteriorment va assegurar que un sistema electoral que permet situacions com aquesta «no el trobem raonable», però no va voler afegir res més en aquest àmbit. També va dir als seus seguidors que «ens haureu d’ajudar ja que a nosaltres no ens ajudaran. No ens donaran ni 100 dies». Tot seguit, però, va afirmar que «si no ens ajudeu, no ens en sortirem».  Finalment sobre aquesta qüestió va voler dir que «la gent vol un canvi a partir de demà».

El líder de l’Alternativa va voler assegurar que durant els darrers mesos havia comptat amb el suport de bona part de la població de la gent d’Andorra, «que ens parava al carrer i ens deien que finalment ara sí». Segons va comentar als seus seguidors, a alguns dels candidats de l’Alternativa els havien parat pel carrer per dir-los que els votarien per posar fi «a la mala gestió del govern liberal». Sobre això va afirmar que «és evident que per fer-ho millor que ells no fa falta gaire». Finalment, el líder dels socialdemòcrates va voler concloure que «vam començar dient que aquesta vegada sí i ens n’hem sortit. Us n’heu sortit vosaltres».

pdf2