Bartumeu no descarta negociar el Pressupost amb els reformistes

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 7 d'Agost de 2010

Que les converses formals només hagin començat amb Andorra pel Canvi (ApC) no significa que l’Executiu socialdemòcrata no vulgui negociar el Pressupost també amb la Coalició Reformista (CR). Així ho va explicar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, que vol sortir de dubtes sobre el suport als comptes públics durant la segona quinzena de setembre.

Bartumeu va explicar que en les darreres setmanes ha mantingut converses informals sobre la qüestió tant amb parlamentaris d’ApC com reformistes. “No descarto poder arribar a un acord amb CR, amb qui ja vam pactar les reformes per permetre l’intercanvi d’informació fiscal i amb qui s’està negociant la reforma tributària”, va dir el cap de Govern en la compareixença posterior a la reunió setmanal del Consell de Ministres d’ahir. Amb tot, Bartumeu va donar a ApC la prioritat en la negociació, ja que va recordar que l’Executiu i la plataforma han acordat mantenir trobades periòdiques per estudiar com es poden incloure les demandes d’ApC al Pressupost.

Quant al termini per arribar a un acord, Bartumeu va explicar que les previsions del Govern “arriben fins a la segona setmana de setembre”, però que no eren immutables: “El 31 d’octubre és la data límit per presentar al Consell el projecte de llei del Pressupost i fins aleshores hi pot haver temps per incloure al text les propostes d’Andorra pel Canvi”, va declarar el cap de Govern que no vol allargar la negociació més del necessari. Bartumeu es va mostrar confiat que en el moment d’enviar el projecte de llei a la Casa de la Vall, l’Executiu ja tindrà una “sensació o fins i tot una clara formulació de si els canvis introduïts al text són prou satisfactoris per obtenir el suport d’Andorra pel Canvi”.

L’ESTRATÈGIA REFORMISTA
Els acostaments entre el Govern i el líder de CR, Joan Gabriel, l’hivern passat per estudiar un eventual suport dels reformistes al Pressupost del PS van provocar la major crisi que fins ara ha viscut el primer grup de l’oposició. Ja aleshores els reformistes havien esbossat una estratègia que s’ha reforçat en els últims mesos: la de buscar el pacte amb el Govern en les reformes econòmiques estructurals, però marcar una clara distància amb els socialdemòcrates en el dia a dia de la vida política i això inclou el rebuig al Pressupost. I a CR no volen canviar aquest esquema.

pdf3.jpg