“Estem aquí per frenar els abusos en la branca sanitària”, entrevista a Josep Maria Beal

Autor: ricard Poy
Font: diari d'andorra
Publicat el: 7 d'Agost de 2010

El nou consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social entra en acció amb el dèficit sanitari i el futur de les pensions com a principals reptes. Josep Maria Beal, exsíndic i excònsol escaldenc, es troba al capdavant d’un equip gestor amb l’objectiu d’aportar solucions a aquests grans temes.

S’ha trobat alguna sorpresa o la situació de la CASS és la que s’esperava?

La situació global és la que ens esperàvem. Sense sorpreses.

Una de les mesures per solucionar arreu els problemes de la Seguretat Social és endarrerir l’edat de jubilació? El nou consell hi està a favor?

De moment no és una situació que es plantegi a curt termini, però cal entendre que es tracta d’una decisió política. Actualment, el consell d’administració pot fer-hi propostes. S’ha de veure com evolucionem perquè l’edat mitjana va augmentant i endarrerir l’edat de jubilació és una opció que s’ha de tenir present.

I serà necessari un nou augment de les cotitzacions de vellesa?

Crec que actualment aquest tema no es planteja, tot i que és una decisió que ha de ser política i és el Govern qui haurà de marcar la pauta.

Tem que si han de prendre mesures per retallar prestacions o serveis sigui antipopular?

He comprovat que la gent té unes expectatives molt altes sobre la feina del nou consell d’administració. Però ha de quedar clar que estem aquí per frenar els abusos en la branca sanitària.

Està molt estès l’abús?

Es tracta només d’una minoria, però suposa un cost que acaba perjudicant la majoria d’usuaris que tenen un comportament cor recte. No crec que sigui impopular intentar posar fi als abusos mantenint les prestacions i la qualitat assistencial. Però el control, per exemple de baixes, ja és una política que estava aplicant l’anterior consell. S’ha d’anar més enllà, tot i que l’anterior consell ja ho controlava. Els inspectors tenen una important feina per endavant.

Com veu que es donin permisos de residència i treball a persones seropositives?

Actualment la immigració que tenim no és en general molt gran perquè la situació econòmica és dolenta. Per tant en aquests moments no és un tema greu per a la CASS. Ara, s’ha d’establir un mecanisme perquè la Seguretat Social no hagi de carregar amb problemes mèdics que vénen de fora.

Es refereix al fet que cal signar acords amb d’altres seguretats socials perquè es facin càrrec del pagament dels tractaments cars dels seus nacionals que vénen a treballar a Andorra?

S’han de veure quins són els mecanismes perquè les mesures no són fàcils. Però si es poden arribar a aquests acords s’haurien de poder fer. En tot cas, si això hagués passat cinc anys abans amb el trànsit migratori que teníem hauria estat un problema gros.

Personalment, però, està d’acord o en desacord amb el fet que es permeti l’entrada de seropositius?

És un tema en què no es pot dir blanc o negre. En general estic a favor, però s’ha de poder entrar en detalls. Tenir una posició absoluta és perillós.

Hi ha queixes respecte que amb el nou control de baixes es cometen algunes injustícies i que no hi ha un tribunal d’arbitratge contra la decisió de la CASS de donar l’alta. La queixa fonamental és que per recórrer-hi s’ha d’anar a la Batllia i que quan surt la sentència la baixa ja no té cap sentit.

La CASS disposa d’un equip mèdic que fa informes tècnics sobre les baixes. Cada cas és diferent i nosaltres confiem en l’equip mèdic i s’entendrà que no serà el consell d’administració qui posarà en dubte una decisió dels nostres metges. Hi pot haver algun problema concret? Potser, però en tot cas no justifica crear un sistema d’arbitratge. I, a més, queixes, fem el que fem, sempre n’hi haurà alguna.

Contempla que part dels fons puguin ser utilitzats en el futur pel Govern per a una emissió de deute públic?

No ho crec. Tot i que no ho sé. Els diners són dels cotitzants i no nostres. Suposo que no entrarem en aquest tema.

Sent l’espasa de Damocles d’una possible dissolució anticipada?

No. Tenim una voluntat de permanència i sóc aquí perquè m’ho van demanar. En tot cas ja veurem què passarà en el futur. Jo no estic preocupat.

pdf3.jpg