El Govern aprova la introducció de l’assistència lletrada des de l’inici

Autor: a. tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 7 d'Agost de 2010

El líder de l’executiu, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir que ja té a punt el text per “donar compliment al compromís d’adequar l’actuació del procediment penal”, i així poder incloure “l’assistència lletrada des del primer moment de la detenció”.

Bartumeu va anunciar els canvis corresponents a la normativa en forma de projecte de llei, que ja compta amb el vistiplau del consell de ministres i que entrarà a tràmit parlamentari al setembre, si tot va com està previst.

El cap de Govern va assenyalar que “és un tema més tècnic del que sembla”, i va posar en relleu que es prendria fins al proper 26 d’agost per examinar personalment “els aspectes tècnics” de l’esborrany que compta amb l’aprovació del gabinet, i posteriorment es distribuirà entre els consellers de l’arc parlamentari.

Cal recordar que, amb la normativa actual, la policia pot detenir una persona per ser sospitosa d’un delicte i interrogar-la durant vint-i-quatre hores, i posteriorment, el pot assistir un lletrat. Amb la present modificació, l’executiu estarà en la línia de les recomanacions del Tribunal Europeu dels Drets de l’Home. El cap de Govern ja va manifestar públicament la intenció de tractar el tema des que la polèmica es va fer pública, arran precisament d’una decisió del tribunal internacional. El Col·legi d’Advocats va repartir entre els afiliats un formulari per tal de poder demanar la nul·litat en els processos judicials en què el detingut no havia comptat amb un advocat des de l’inici. Els col·legiats entenien que es vulnerava el dret fonamental a la legítima defensa. Posteriorment, el Tribunal de Corts va deixar en suspens les sentències de tots els casos en què s’havia reclamat la nul·litat per aquesta qüestió.

El mateix Tribunal de Corts va plantejar la qüestió al Tribunal Constitucional, que està examinant si aquesta mena de processos tenen cabuda a la Carta Magna. La sentència podria concedir la nul·litat dels judicis en els procediments impugnats, o podria permetre que els processos continuessin, però considerant invàlides les declaracions dels detinguts sense presència lletrada.

pdf3.jpg