L’OMS proposa a Andorra col·laboració en infermeria i en atenció primària

Autor:
Font: Bon Dia
Publicat el: 18 de Maig de 2010

La ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, assisteix, des d’ahir, a la 63a sessió de l’Assemblea Mundial de la Salut, màxim òrgan executiu de l’OMS. Durant la seva estada a Ginebra, Rodríguez, a banda de seguir les sessions pròpies de l’assemblea, va mantenir també una trobada de caràcter institucional amb la doctora Zsuzsanna Jakab, directora regional de l’OMS per Europa.

Durant la reunió, es va fer un  seguiment dels diferents compromisos que Andorra té signats amb l’OMS. En aquest sentit, entre altres temes es va parlar del desplegament del projecte de cures pal·liatives, de la possibilitat que Andorra pugui organitzar l’any vinent una conferència ministerial sobre els sistemes de salut que doni continuïtat a la conferència de Tallinn (2008) i, finalment, es va explorar les vies per posar a disposició dels països més necessitats l’estoc de vacunes de la grip A. D’altra banda, Jakab va proposar a Andorra obrir unes vies de col·laboració en els àmbits de la infermeria i l’atenció primària.

En el marc de l’Assemblea Mundial de la Salut, la delegació andorrana també va participar en una sèrie de reunions tècniques de caràcter important amb relació als països veïns del Principat. En aquest sentit, ahir es va celebrar una trobada sobre salut i migrants amb la presentació per part d’Espanya i de Portugal d’una consulta mundial sobre el tema. Van fer èmfasi en el context jurídic actual i a desenvolupar l’adaptació dels sistemes de salut dels països d’origen i que reben migrants, per fer front a la diversitat de situacions i necessitats de migració, a més de la coordinació de la xarxa de col·laboradors formada per representants no governamentals i governamentals.

La delegació andorrana també va mantenir una reunió tècnica amb el responsable del Framework Convention on Tobacco Control de l’OMS, Haik Nikogosian, per valorar totes les condicions d’adhesió al conveni marc contra el consum de tabac.

En el seu discurs d’obertura de la sessió plenària, la directora general de l’OMS, Margaret Chan, va recordar que només queden cinc anys per complir els Objectius del Mil·leni per al Desenvolupament i que s’ha de dirigir la reflexió i les accions a favor dels països pobres.

Pel que fa a la grip A, Chan va recordar que està en curs el balanç crític de tot el procés d’organització en el marc de referència que representa l’aplicació del Reglament Sanitari Internacional (RSI). L’Assemblea aplega més de 190 delegacions, que representen els governs dels països membres de l’OMS, i altres països observadors.

pdf3.jpg