Andorra podria acollir una conferència de ministres de salut dels països membres de l’OMS

Autor: Rosa Burgos
Font: Més Andorra
Publicat el: 18 de Maig de 2010

L’assemblea, el màxim òrgan executiu de l’OMS que es va celebrar ahir, va aplegar més de 190 delegacions representant els governs dels països membres de l’OMS i d’altres països que hi assisteixen com a observadors.

Durant la seva estada a Ginebra,  Cristina Rodríguez, a banda de seguir les sessions pròpies de l’assemblea, va mantenir també una trobada de caràcter institucional amb la Dra. Zsuzsanna Jakab, la directora Regional de l’OMS per Europa.

Durant la reunió es va fer un repàs dels diferents compromisos que Andorra té signats amb l’OMS. En aquest sentit, van parlar del desplegament del projecte de cures pal·liatives, de la possibilitat que Andorra pugui organitzar l’any vinent una conferència ministerial sobre els sistemes de salut que doni continuïtat a la conferència de Tallin (2008) i finalment, es van explorar les vies de posada a disposició de l’estoc de vacunes de la grip A per als països més necessitats.

D’altra banda, Jakab va proposar a Andorra obrir unes vies de col·laboració en els àmbits d’infermeria i d’atenció primària.

En el marc de l’Assemblea Mundial de la Salut, la delegació andorrana també va participar a una sèrie de reunions tècniques de caràcter important en relació als països veïns del Principat i es va fer una reunió sobre salut i migrants amb la presentació, per part d’Espanya i de  Portugal, d’una consulta mundial sobre el tema. Els punts importants d’aquesta reunió van ser el context jurídic existent i a desenvolupar, l’adaptació dels sistemes de salut dels països d’origen i que reben migrants per fer front a la diversitat de situacions i necessitats de migració, i la coordinació de la xarxa de col·laboradors formada per representants no governamentals i governamentals. La delegació andorrana també va mantenir una reunió tècnica amb Haik Nikogosian, el responsable del Framework Convention on Tobacco Control de l’OMS, per valorar totes les condicions d’adhesió al conveni marc contra el consum de tabac.

En el seu discurs d’obertura de la sessió plenària, la directora general de l’OMS, Margaret Chan, va recordar que només queden 5 anys per complir els Objectius del Mil·lenari pel Desenvolupament i que s’ha de dirigir la reflexió i les accions en favor dels països pobres. Sobre la grip A, Chan va recordar que està en curs el balanç crític de tot el procés d’organització dins del marc de referència que representa l’aplicació del Reglament Sanitari Internacional.

pdf3.jpg