Liquidació equilibrada en quatre anys

Autor: TONI SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 17 d'Abril de 2010

El 2013 o el 2014, en quatre anys si fa o no fa, el Govern podria presentar una liquidació comptable equilibrada. Així ho va anunciar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, en la presentació de les grans magnituds del tancament dels comptes estatals de l’any passat.

Com ja va publicar el Diari dissabte, el dèficit de caixa que va deixar el 2009 es va situar en 116 milions, producte, fonamentalment, d’una notable caiguda dels ingressos. La recaptació va ser prop d’un 15% inferior a la del 2008. La diferència que hi va haver entre l’inicialment previst i l’execució pressupostària final va servir a López per atacar durament l’anterior executiu, al qual va acusar de fer “mala gestió” i ser “poc rigorós”. El ministre va vaticinar que el 2010 serà el primer any, des del 2003, que el dèficit generat serà inferior al de l’exercici anterior.

Que López situés la primera liquidació pressupostària (que no pas previsió, va remarcar) d’aquí quatre anys no va ser una casualitat. Tindria una connexió directa: el nou model tributari ja seria plenament aplicable. El ministre va considerar que el marc fiscal que s’està dissenyant serà viable el 2012, i que, si es pren com a referència l’actual ritme econòmic comportaria un ingrés d’entre 50 i 60 milions d’euros més que avui dia. Els ingressos van quedar situats, el 2009, en poc més de 271 milions d’euros. El titular d’Economia i Finances va recordar que ja per a enguany, i en aplicació de la modificació de la Llei d’impostos especials que s’hauria d’aprovar la setmana que ve, l’Estat preveu recaptar 25 milions d’euros més. López va garantir “el compromís” de l’actual Govern per treballar “en diferents línies” que facin més creïble l’executiu en els seus pronòstics.

CRÍTIQUES

Perquè per al polític socialdemòcrata, el tancament pressupostari és “la confirmació d’allò que havíem parlat”. I allò que el ministre havia dit fa uns quants mesos –López va recordar que només entrar el PS al Govern es va fer una auditoria– era, per exemple, que “el pressupost es va presentar artificialment equilibrat”. El ministre va fer una valoració “molt negativa” del “rigor en el procés de pressupostació” que va dur a terme l’executiu que llavors liderava el liberal Albert Pintat. Sí que va reconèixer una virtut al desenvolupament pressupostari del 2009: hi va haver contenció de veritat en les despeses de funcionament. Aquest capítol, va recordar López, inclou el cost de tot un global important de serveis que es donen als ciutadans i als quals difícilment renunciarien, per la qual cosa seria molt complicat poder baixar dels 210 milions gastats el 2009 en aquesta partida. Al contrari, anirà a l’alça perquè les transferències a la CASS, en virtut de la nova legislació, tindran una repercussió important.

2010

Pere López, que va recordar que des del 2003, quan el dèficit va ser de 18 milions, les xifres vermelles s’han anat incrementant sense parar –i conseqüentment, també, el deute–, va assegurar que a partir d’enguany hi haurà “un punt d’inflexió important” perquè els càlculs es faran “sobre bases realistes”. El ministre va recordar que el dèficit pressupostari establert en els comptes que no van rebre el suport del Consell era de 77 milions. I s’està en la línia d’arribar a aquest paràmetre. Durant el primer trimestre de l’any el ritme de l’economia s’ha incrementat –i això generarà més ingressos– i el Govern espera poder executar unes actuacions similars a les pressupostades via crèdits extraordinaris.

pdf3.jpg