ApC i el PS acorden treballar per arribar a un pacte en les lleis sociolaborals

Autor: A. TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 16 d'Abril de 2010

El Partit Socialdemòcrata i Andorra pel Canvi ho tornen a provar. En aquesta ocasió no és la continuïtat de la legislatura el que hi ha sobre la taula, sinó el desplegament del títol segon de la Constitució, cosa que les dues forces han reclamat en infinitat d’ocasions.

Pel que van declarar ahir els consellers Mariona Gonzàlez (PS) i Òscar Encuentra (ApC) hi ha perspectives bastant millors perquè les negociacions tinguin final feliç. I és que hi ha força coincidències entre els dos partits sobre les lleis socials que cal començar a tirar endavant.

De fet, ja hi va haver una primera reunió dimecres passat, en la qual també va prendre part la consellera socialdemòcrata Rosa Gili. PS i ApC ja han acordat trobar- se una vegada a la setmana per mirar de fer avenços en matèria de lleis sociolaborals, a través d’unes comissions laborals que, a més, no tindran uns membres fixos. I de moment, ja estan d’acord que cal començar per la reforma de la Llei sindical, un text que segons la socialdemòcrata Mariona González només servia “per evitar que hi hagués activitat sindical”. La parlamentària va explicar, just abans que comencés el Consell General d’ahir, que posteriorment es treballarà per pactar un codi de relacions laborals. Els punts fonamentals que cal posar per escrit, segons Gonzàlez, són “regular la vaga” per una banda i “fixar les condicions per als convenis de negociació col·lectiva” per l’altra. “Es donen les condicions per posar-nos a treballar, sense pressa però sense pausa”, va afegir-hi.

D’altra banda, Encuentra va destacar que, a més dels consellers, també s’afegiria a les reunions de treball una persona d’Andorra pel Canvi integrada a la comissió del partit que tracta els afers socials. També va avançar que les dues formacions ja havien contrastat “moltes opinions i inquietuds”, i una de les conclusions a què han arribat és que hi ha unes “mancances molt importants” pel que fa als temes estrictament socials.

El PS ja va anunciar després del darrer comitè directiu que havia arribat el moment de començar a tramitar aquests textos, amb un pes significatiu dins el programa electoral. Ja en aquell moment, el primer secretari, Ferran Goya, va considerar que això no hauria de suposar “cap problema” per les coincidències que hi havia en l’àmbit sòciolaboral amb la formació que encapçala Eusebi Nomen. Queda oberta la porta que l’entesa entre ApC i el PS es pugui allargar fins que acabi la legislatura, sempre que les negociacions funcionin bé.

pdf3.jpg