El Govern anuncia que el decret d’horaris comercials es modificarà dimecres vinent

Autor: redacció
Font: més andorra
Publicat el: 16 d'Abril de 2010

La llarga sessió de control a l’acció de Govern celebrada ahir a la Casa de la Vall –constava de 22 preguntes– va servir per conèixer que l’Executiu ja està decidit a modificar el decret d’horaris comercials, tal com s’havia demanat –i anunciat– des de diferents sectors polítics i comercials, i que anunciarà la seva decisió el proper dimecres.

En aquest sentit, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va criticar el seguidisme que els governs liberals feien de les decisions preses entre la Federació de Comerciants i la Cambra de Comerç i va assegurar que l’Executiu va prendre la decisió dels horaris després d’escoltar els diferents sectors, incloent treballadors i sindicats. Pel ministre, el malestar d’oposició i patronal sorgeix en veure que el Govern pren decisions no induïdes directament pels empresaris.

Per la seva banda, el conseller reformista Joan Torres, que havia plantejat la qüestió, va criticar que el Govern hagi encomanat informes jurídics sobre el decret una vegada ja aprovat. Però va ser el líder d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, qui va carregar més contra l’Executiu en considerar que el decret d’horaris comercials és inconstitucional. Nomen va insistir que no hi ha cap llei que empari aquest desplegament normatiu. Una crítica que va ser resposta pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, advertint-lo que ell no és el Tribunal Constitucional, que és qui ho ha de denunciar, si és el cas.

Una de les qüestions de volada que es van debatre a la Casa de la Vall va ser els crèdits per finançar la despesa pública. Així, Nomen va acusar el Govern de vulnerar la Llei general de finances públiques per l’activació de dos plurianuals, un de 28,5 milions d’euros per al 2010 i un altre de 22 milions per al 2011 pel túnel dels Dos Valires. Segons el líder d’ApC, aquestes partides no estaven en el pressupost del 2010. El ministre de Finances, Pere López, va considerar que Nomen té «problemes per comprendre la Llei de finances públiques que el porten a fer afirmacions errònies» i va insistir en la legalitat de la mesura. Continuant el debat, Nomen va criticar que el Govern financi els crèdits extraordinaris i els suplements de crèdit amb nou endeutament, i que no intenti reduir partides del pressupost liberal del 2009. López li va respondre que els crèdits sol·licitats corresponen a partides que no existien el 2009, i que no es poden finançar amb transferències d’altres partides perquè el pressupost del 2010 no va ser aprovat.

D’altra banda, el ministre va informar que el Govern estarà en disposició de fer una o més emissions de deute intern a la tardor, i que es farà una emissió externa a partir del moment en què entri en vigor la fiscalitat directa. Una afirmació que va fer saltar Nomen dient que la imposició directa només tindrà com a objectiu «ser un mecanisme de més recaptació» per factors de prestigi internacional. Una interpretació no compartida per l’Executiu, que preveu uns ingressos similars als anys anteriors.

A més, la ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, va anunciar que el conveni per homologar el batxillerat es signarà amb Espanya abans de mitjans de maig. Així, abans que els alumnes hagin de passar aquesta prova (entre l’11 i el 14 de maig) ja s’haurà signat l’acord. De fet, avui mateix el Consell de Ministres espanyol aprovarà l’acord que Andorra ja va aprovar al febrer.

pdf3.jpg