Els acords fiscals no s’aplicaran en cap cas a dades d’aquest any

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 15 d'Abril de 2010

El Govern està disposat a dur fins al final la defensa de la no-retroactivitat dels 17 acords d’intercanvi d’informacions fiscals que ha signat fins a la data. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va tornar a remarcar ahir que en cap cas els acords s’aplicaran a dades relatives a aquest any i així ho reiterarà avui en la sessió de control al Consell General en resposta a les preguntes del president del Grup Andorra pel Canvi.

“Els acords estableixen que entren en vigor a partir de la notificació del procediments de ratificació”, va dir Bartumeu, que també va explicar que és poc probable que aquesta ratificació es produeixi durant el present exercici fiscal. En qualsevol cas, el cap de Govern va insistir que els acords s’apliquen a exercicis fiscals posteriors a la seva entrada en vigor i que, per tant, com a molt d’hora s’aplicarien a partir de l’any vinent.

El president del Grup Parlamentari ApC, Eusebi Nomen, va entrar fa setmanes una pregunta sobre l’entrada en vigor dels acords. Segons va explicar Bartumeu, Nomen es va posar en contacte amb el cap de Govern fa uns dies per intentar fixar una posició comuna i desterrar la qüestió de la retroactivitat dels acords de la pugna política. En una reunió celebrada al Govern amb els tres consellers generals d’ApC, Bartumeu va reiterar el seu convenciment que els acords no són retroactius i que s’aplicaran a exercicis posteriors a la seva ratificació.

D’altra banda, el cap de Govern va informar ahir que fins ara cap país dels que ha signat un acord fiscal amb Andorra no ha completat els procediments de ratificació interna. “Per ara cap país no ens ha notificat la ratificació de cap acord”, va explicar Bartumeu, per després afegir-hi que l’acord signat amb França al setembre ja s’està tramitant a l’Assemblea Nacional de París.

Tampoc Andorra no ha completat la ratificació interna de cap acord fiscal, per bé que Bartumeu es va mostrar convençut que el Principat ratificarà els convenis amb certa rapidesa, comparat amb la resta de països. “El fet de ser un país petit fa que puguem ratificar els acords de manera més ràpida, i no com en altres estats més grans que tenen una vida internacional més intensa i en què aquests processos són més complexes”, va dir el cap de Govern.

La qüestió de la retroactivitat dels acords fiscals ha estat motiu de polèmica entre socialdemòcrates i Andorra pel Canvi des de la tardor de l’any passat. Ara, tot indica que la polèmica podria acabar tancada amb una interpretació del Govern que deixés ben clar que no hi ha retroactivitat en cap cas i que els acords començaran a aplicar-se després de l’entrada en vigor.

pdf3.jpg