Bartumeu afirma que els acords d’intercanvi d’informació fiscal seran efectius el 2011

Autor: PERE MOLINÉ
Font: més andorra
Publicat el: 15 d'Abril de 2010

El procés de ratificació dels acords d’intercanvi fiscal que Andorra ha signat amb 17 països és molt laboriós i, a més, aquests només seran efectius a partir del 2011.

Així ho va explicar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant una compareixença pública que va realitzar conjuntament amb el ministre d’Economia i Finances, Pere López. Segons va explicar el cap de Govern, «aquests acords no entraran en vigor fins que estiguin ratificats pels Estats signataris» i va afegir que la demanda d’informació fiscal no es podrà realitzar respecte a aquest any en curs, el 2010. Per tant, només es podrà oferir dades fiscals a partir de l’any vinent. El mandatari també va comentar que «de moment cap país ens ha comunicat que hagin ratificat l’acord», tot i que va assegurar que el conveni signat amb França ja estava entrat a l’Assemblea Nacional.

El líder de l’Executiu va explicar que «els acords que hem signat estableixen que entraran en vigor a partir que els Estats s’hagin notificat mútuament el procés d’aprovació» i va recalcar que «per tant no és només necessari que els acords siguin aprovats pel Consell General sinó que també ho han de fer els altres països signataris, juntament amb Andorra. Segons va dir el cap de Govern, «els països més grans tenen unes maquinàries polítiques més complexes i això fa més difícil la ratificació. Als països petits com Andorra és més fàcil ratificar els acords si hi ha acord polític». També va reiterar que havia parlat amb Eusebi Nomen, el líder d’Andorra pel Canvi (ApC), sobre aquesta qüestió i li havia reiterat que els acords d’intercanvi d’informació fiscal no seran retroactius.

D’altra banda, Bartumeu va informar que el Consell de Ministres havia aprovat crèdits extraordinaris per valor d’uns 25 milions d’euros. La partida més important està destinada a Andorra Telecom i està valorada en quasi 23 milions. Segons va comentar el ministre d’Economia Pere López, «aquests diners es destinaran fonamentalment a acabar les plataformes de la fibra òptica i per millorar el servei de telefonia mòbil i fixa». En aquest crèdit extraordinari també hi ha prevista una partida d’uns 800.000 euros per finançar diverses despeses del Departament de Duana. L’import més gran, prop de 600.000 euros, es destinarà a la millora de la gestió informàtica d’aquest Departament i uns 100.000 euros aniran a millores al punt fronterer del Baladrà, que va rebre les queixes tant dels duaners andorrans com dels francesos. El projecte de la pista d’esquí de descens FIS va rebre una partida d’1 milió d’euros per part de l’Executiu i també es van atorgar uns 50.000 euros a finançar diversos projectes del Departament d’Esports, Joventut i Voluntariat. En aquest àmbit s’ha de destacar un nou projecte respecte al 2009, que consisteix en la participació del Principat a l’Any Internacional de la Joventut. Finalment, s’ha de ressenyar una partida d’uns 434.000 euros per diverses despeses d’inversió del Departament de Patrimoni Cultural. Pere López va afirmar que, tenint en compte que no estava aprovat el pressupost per aquest any, «possiblement durant els propers 3 o 4 propers consells de ministres s’aprovaran més crèdits extraordinaris».

El cap de Govern també va fer referència a la polèmica sobre el decret dels horaris comercials per explicar que el nou ministre de Turisme, Claude Benet, havia escoltat els agents econòmics «i alguns d’aquests han iniciat una campanya mediàtica per tornar donar a conèixer el seu rebuig al calendari d’horaris comercials d’aquest any». Bartumeu va recordar que ja havien explicat que es plantejaven modificar aquest decret perquè dos dels diumenges que estava previst que es tanquessin els comerços per les tardes aquest puguin obrir. Segons va comentar el mandatari, «el Govern prendrà una decisió sobre aquest tema entre la setmana vinent i l’altra en base al que ja hem dit els últims dies».

pdf3.jpg