El Govern crearà l’Observatori de Salut i Entorn per mesurar l’efecte del medi ambient

Autor: redacció
Font: més andorra
Publicat el: 7 d'Abril de 2010

Andorra s’adhereix avui a la celebració del Dia Mundial de la Salut que enguany porta per lema 1.000 ciutats, 1.000 vides… la salut urbana és important. Coincidint amb aquesta diada, s’ha anunciat des de l’Executiu que es crearà l’Observatori de Salut i Entorn i s’impulsarà un Pla Nacional d’Entorn i Salut per als infants.

L’Observatori de Salut i Entorn té l’objectiu de vigilar l’impacte de les condicions mediambientals en la salut de la població, sobretot les que van lligades al canvi climàtic, i obtenir els indicadors adients que permetin prevenir i actuar davant situacions de risc. Pel que fa al Pla Nacional d’Entorn i Salut per als Infants (Panesi), tindrà la funció de vetllar perquè en tots els àmbits d’acció política es tinguin en compte els impactes mediambientals i els riscos que aquests poden comportar a la salut de la població, però sobretot a la salut de la població infantil i dels altres grups vulnerables (dones embarassades, gent gran, etc.).

Aquestes dues mesures empreses per l’Executiu pretenen desenvolupar els acords als quals es va arribar en una reunió sobre polítiques de medi ambient en què hi va haver representants de 53 Estats a la ciutat italiana de Parma, entre els quals hi ha Andorra. Els participants en la reunió van acordar l’anomenada Declaració de Parma 2010. Els Estats signataris es comprometen a resoldre els riscos mediambientals que afecten la salut dels infants. A més, els governs representats van acordar implementar programes nacionals per oferir igualtat d’oportunitats a la infància el 2020 i assegurar, entre altres coses, que hi hagi un medi ambient lliure de tòxics.

En el marc d’aquesta trobada també es va arribar a la conclusió que s’ha de protegir la salut en un medi ambient desafiat pel canvi climàtic. Segons es va afirmar, «el 25% de la mortalitat mundial és deguda a factors mediambientals i abordant aquests factors es podrien salvar 13 milions de vides cada any al món»; es va afegir que «a Europa una proporció important de la població pateix problemes de salut lligats a les condicions mediambientals, la incidència creixent de l’asma i de les al·lèrgies en són un bon exemple».

pdf3.jpg