El Govern aprova els crèdits tous per renovar el teixit empresarial

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 4 de Març de 2010

El Govern va aprovar ahir la primera mesura de reactivació econòmica de pes que veurà la llum aquesta legislatura. En un clar gest cap al teixit empresarial i productiu, el Consell de Ministres va donar llum verd al programa de finançament preferent per a nous projectes d’emprenedors o bé per a la modernització de negocis ja existents. L’Executiu s’erigirà en avalador d’uns préstecs dels quals es beneficiaran especialment les petites i mitjanes empreses.

El programa de finançament preferent va dirigit a projectes innovadors, tal com queda especificat en els requisits per accedir als préstecs. Segons el decret aprovat ahir pel Govern, els projectes que vulguin optar als crèdits tous hauran de complir amb dos dels quatre requisits següents: implicar la creació d’una nova societat o comerç, desenvolupar una activitat pionera al país, modernitzar o reconvertir algun negoci ja existent i oferir productes i serveis d’alt valor afegit.

En tots aquests projectes, el Govern actuarà d’avalador del 100% del capital prestat. Amb aquest objectiu, el decret inclou una partida de 12 milions i mig d’euros, tal com ja es va avançar fa unes setmanes. El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va destacar ahir que és la primera mesura d’aquest tipus que s’aprova al Principat i la va diferenciar d’altres iniciatives de promoció de l’activitat empresarial endegades en el passat. El pla de finançament preferent entrarà en vigor a partir de la setmana vinent.

El programa ha vist la llum després de mesos de converses de l’Executiu amb les entitats financeres i amb els representants del teixit empresarial. Precisament, aquests diversos agents també participaran en la presa de decisions a l’hora de posar en marxa el programa: la decisió sobre l’atorgament dels crèdits recaurà sobre una comissió mixta integrada per la Cambra de Comerç, l’Associació de Bancs (ABA), Andorra Desenvolupament i Inversió SA (ADISA) i l’Administració general. Cadascun d’aquests ens enviarà dos membres a la comissió, que haurà d’avaluar si els projectes que opten al finançament preferent compleixen amb els requisits establerts al decret aprovat ahir.

CRÈDITS TOUS

El programa permetrà als particulars i les empreses accedir al crèdit en condicions força avantatjoses en comparació a les existents al mercat creditici. Segons va explicar López ahir, es tindrà especialment en compte aquells col.lectius –com ara el dels joves, les persones d’edat avançada o els discapacitats– que sovint tenen dificultats per accedir al crèdit. D’altra banda, també es considerarà especialment els casos de petites i mitjanes empreses ja existents que vulguin invertir en la modernització del negoci o en l’actualització dels processos productius.

Les persones o empreses que es beneficiïn del programa podran optar per no pagar res durant els 18 primers mesos o per pagar només les quotes corresponents als interessos durant els dos primers anys. Els crèdits tous tindran una durada màxima de set anys i no podran cobrir més del 90% del cost de la inversió. Excepte casos excepcionals en què el Govern es reserva la facultat d’atorgar préstecs més elevats, els crèdits consistiran en un màxim de 250.000 euros per a aquelles empreses que creïn nous llocs de treball o de 125.000 euros en la modalitat més bàsica.

REDUCCIÓ DEL CÀNON

El titular d’Economia i Finances va destacar la importància del decret aprovat ahir en les polítiques de reactivació de l’Executiu. D’altra banda, López va citar la reducció del cànon de Feda i Andorra Telecom que avui se sotmet a votació al Consell General com una altra mesura a destacar des del punt de vista de la reactivació econòmica i de la injecció de diners als sectors productius.

pdf3.jpg