El Govern aprova el primer Pla de Suport Financer per a la reactivació econòmica

Autor: Rosa Burgos
Font: Més Andorra
Publicat el: 4 de Març de 2010

El Govern destina 12,5 milions d’euros, en concepte d’aval, al primer Pla de Suport Financer que entrarà en vigor a partir de la propera setmana. Així ho va anunciar ahir el ministre d’Economia i Finances, després de la reunió del Consell de Ministres.

Les empreses que es poden acollir a aquesta mesura són aquelles de nova creació, emprenedores i innovadores dins el mercat o que vulguin fer una reconversió o modernització i no puguin fer front a un préstec bancari en aquests moments. Les entitats o persones que vulguin sol·licitar aquesta ajuda han de complir almenys dos dels quatre requisits bàsics: ser una nova societat o comerç, oferir un projecte pioner a Andorra, voler fer una reconversió del negoci, pel que fa a aspectes essencials com poden  ser tècnics, d’imatge o energètics, i ser una empresa  emprenedora que ofereixi nous productes i serveis a la societat.

Les sol·licituds s’han d’adreçar a Govern i serà una comissió mixta formada per la Cambra de Comerç i Serveis d’Andorra, l’entitat Andorra i Desenvolupament per la Inversió, l’Associació de Bancs d’Andorra i l’Executiu, qui analitzarà les demandes i les aprovarà. Aquesta comissió tindrà en compte sobretot els projectes presentats per persones físiques o jurídiques que formin part de la població jove, que tinguin dificultats i els de la gent gran. També es valorarà especialment els programes de modernització per part de petits negocis que ja estiguin operatius. Els préstecs que s’atorgaran es divideixen en tres nivells pel que fa als diferents imports. Un primer, el bàsic, de 125.000 euros, un segon de 250.000 euros, que es donarà en el cas que es compleixin dues condicions indispensables com són la de la creació de dos llocs de treball i s’acrediti una rendibilitat positiva a partir dels primers quatre anys. D’altra banda, el Govern es reserva també la potestat d’atorgar crèdits especials segons les circumstàncies.

Aquest Pla de Suport per al Finançament contempla un tipus d’interès molt baix segons l’euríbor i la durada del préstec no serà superior als set anys. En el cas que algunes de les empreses o negocis tinguin carències per fer-hi front, tindran dues modalitats de pagament: 18 mesos en què no hauran de pagar res o 24 mesos en què només pagarien la part proporcional als interessos. En tot cas, l’import que s’atorgarà no superarà el 90% de la inversió necessària per realitzar el projecte en concret, tenint en compte les despeses inicials.

pdf3.jpg