La Prova Oficial de Batxillerat passarà a valer el 40% en la qualificació final

Autor:
Font: Bon Dia
Publicat el: 4 de Març de 2010

El Govern va aprovar ahir el decret de modificació del decret d’ordenament del nivell de batxillerat del sistema educatiu andorrà. Aquest text fixa determinats aspectes relacionats amb la Prova Oficial de Batxillerat (POB) que els alumnes hauran de superar un cop realitzat el segon curs de batxillerat.

Entre d’altres, cal destacar que a partir d’ara aquesta prova representarà el 40% de la qualificació final de l’estudiant, mentre que les notes rebudes en el batxillerat representaran el 60% restant.

D’aquesta manera, tal com va explicar ahir la ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, aquesta modificació del càlcul final de la qualificació de l’alumne s’ha dut a terme per donar més rellevància a l’avaluació continuada. Cal recordar que fins ara el resultat que els estudiants obtinguessin en el batxillerat representava la meitat de la nota final.

Un altre dels aspectes que afecta aquesta prova és que s’ha ampliat la tipologia de resolució de la qualificació final del batxillerat, amb la qual cosa l’alumne rebrà una menció d’apte quan la qualificació final sigui igual o superior a 5 punts sobre deu; no apte quan sigui igual o inferior a 4,49 punts sobre deu i, finalment, també hi haurà la qualificació de pendent, quan la nota de batxillerat estigui compresa entre el 4,5 i el 4,99 sobre els deu punts. Aquest alumne podrà presentar-se a una prova de recuperació.

De fet, aquests exàmens especials és una altra de les novetats que fixa el decret, i en aquest sentit s’amplia d’una a dos el nombre de convocatòries de la POB. Així, hi haurà una convocatòria ordinària, que aquest any ha quedat establerta entre l’11 i el 14 de maig. També n’hi haurà una altra anomenada de recuperació, que està especialment pensada per als alumnes que es vegin obligats a absentar-se de la prova ordinària a causa d’algun imprevist, com ara una malaltia o la mort d’un familiar. En aquesta convocatòria també hi podran prendre part els estudiants que tinguin una qualificació compresa entre el 4,5 i el 5 sobre deu. Els exàmens d’aquesta convocatòria tindran lloc una setmana després de l’ordinària.

Finalment, hi haurà una convocatòria especial, que tindrà lloc al mes de setembre i a què accediran els candidats declarats no aptes a la convocatòria ordinària, els que vulguin millorar la nota obtinguda en la POB i els que no hagin pogut presentar-se a algun examen de la convocatòria ordinària o a cap.

També es modifica l’estructura de la POB, i d’aquesta manera  aquesta prova s’estructura en tres blocs d’exàmens en funció de la modalitat cursada per l’alumne. Hi haurà un primer bloc que estarà dedicat als exàmens de llengua i els blocs segon i tercer correspondran a les proves de les matèries específiques de cada modalitat.

A més, s’introdueix el criteri d’optativitat i en aquest sentit en el bloc primer el candidat haurà de decidir si vol passar els exàmens de llengua anglesa, francesa i castellana de manera escrita o oral. Així, haurà de fer, si més no, un examen escrit i un d’oral. Pel que fa al bloc tercer, el candidat haurà d’escollir un examen dels dos proposats.

Un altre dels aspectes que cal destacar és que les llengües s’avaluaran a través d’exàmens específics i desapareix així l’avaluació d’una llengua determinada a través d’una altra matèria i es dóna a la llengua catalana una rellevància especial. En aquest sentit, tots els estudiants hauran de superar un examen oral de llengua catalana i un altre d’escrit.

Mitjançant el nou decret també es revisa les funcions del comitè tècnic de batxillerat, que determina les dates i els membres del jurat de la POB, i resol les demandes dels candidats i les sol·licituds de revisió o de segona correcció, entre altres funcions.

D’altra banda, s’estableix que la comissió de qualitat del nivell de batxillerat garanteixi i impulsi mesures per a la millora de la qualitat i per a la correcta aplicació dels processos d’avaluació i d’acreditació.

El decret serveix també per crear i regular el jurat examinador i es defineix el frau

Un dels aspectes que fixa el decret de modificació del Decret d’ordenament del nivell de batxillerat del sistema educatiu andorrà és la creació i la regulació d’un jurat examinador, la composició del qual encara no està tancada, tal com va manifestar la titular d’Educació. Aquest jurat tindrà com a competències aportar les notes dels exàmens, calcular la nota de la POB i la qualificació final del batxillerat, i fer la relació dels candidats aptes, no aptes i pendents.

Una altra novetat és que es defineix el frau i se’n determina les conseqüències. D’aquesta manera, es considera frau tota comunicació oral o escrita entre els candidats, l’ús de documents no autoritzats, l’ús de mitjans de comunicació i tecnològics no autoritzats i la suplantació d’identitat. Tot frau comès serà comunicat al president del jurat examinador i comportarà la qualificació de zero de l’examen i la pèrdua de la convocatòria.

Tal com va manifestar Vela, la modificació del decret ha estat fruit d’un procés de treball conjunt que ha comptat amb la participació de tota la comunitat educativa: mares i pares, alumnat, professors, equips directius i diferents tècnics del ministeri d’Educació i Cultura. L’objectiu, tal com va concloure, no era altre que aquesta prova comptés amb un consens unànime.

pdf3.jpg