El Govern oferirà crèdits tous per a projectes empresarials

Autor: Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 4 de Març de 2010

El Govern va anunciar ahir l’activació d’un pla de suport financer a les activitats econòmiques i empresarials mitjançant una línia de crèdits tous. Els diners surten de les aportacions que els bancs fa anys que estan obligats a fer per llei.

La major part d’aquest capital el Govern l’utilitza per finançar el deute públic i la resta es destinarà al nou pla.
Es tracta de la iniciativa que ja va anunciar l’executiu fa un parell de mesos per a establiments turístics i comercials, però segons va explicar el ministre d’Economia i Finances, Pere López, el decret ofereix aquesta opció a tots els sectors econòmics, sempre que es compleixin uns requisits.

El ministre va informar que la mesura té l’objectiu d’impulsar l’activitat econòmica. Per accedir als ajuts es demana que es creï una nova societat, que s’iniciï un projecte pioner al país, que es reconverteixi, s’actualitzi o s’informatitzi algun negoci existent, o bé que es posi en marxa un producte nou, amb caràcter emprenedor i d’alt valor afegit per al país. Podrà aspirar a obtenir el crèdit tou qualsevol empresa que compleixi dues d’aquestes quatre condicions.

Els interessats podran sol·licitar fins a un màxim de 125.000 euros, o de 250.000 si presenten una economia sanejada, creen un mínim de dos nous llocs de treball i tenen la rendibilitat garantida a quatre anys vista. El Govern, a més, es reserva la possibilitat d’atorgar crèdits d’un import superior a dos dels projectes avaluats. Una comissió mixta serà l’encarregada de jutjar si es concedeixen o no els ajuts. Estarà formada per dos membres de l’executiu, dos més de la Cambra de Comerç, dos de la societat Andor-ra Desenvolupament i Inversió (ADI) i dos més de l’Associació de Bancs Andorrans (ABA). La mateixa comissió també podrà proporcionar assessorament i orientació als emprenedors que així ho demanin.

Condicions favorables
El préstec que es concedirà amb l’aval de l’executiu tindrà, a més, algunes condicions que el fan més fàcil de retornar per als sol·licitants. L’interès cobrat serà tan sols l’euríbor vigent en l’exercici corresponent. A més, segons va posar en relleu López, es podrà demanar una carència per començar a pagar les quotes del crèdit. Si els interessats ho sol·liciten no caldrà que comencin a pagar fins a un màxim de divuit mesos després d’haver-lo demanat. Una altra modalitat és l’exempció del pagament de la part corresponent al capital, que es podrà allargar fins als 24 mesos. Això no obstant, el préstec es concedirà per a un període de com a màxim set anys. La dotació pressupostària per al projecte és de 12,5 milions d’euros, procedents del coeficient d’inversió obligatòria que ha de complir el Govern. Malgrat tot, el titular de Finances va aclarir que aquesta xifra és tan sols un aval, i que només es perdria si les inversions dels empresaris que es presentin per obtenir l’ajut financer no complissin les expectatives.

López també va declarar que la comissió mixta pararà especial atenció en aquells projectes que hagin presentat “persones físiques i jurídiques que tenen més dificultat per accedir als crèdits”, i va posar els joves o les persones d’edat avançada com a exemple. Un cop examinats i seleccionats els projectes, els bancs formalitzaran el crèdit corresponent i l’executiu en serà l’avalador.

El ministre va aclarir que la iniciativa no substituïa el premi Innovadors, una proposta similar que organitza l’ADI anualment. Va assegurar que és “compatible”, i que el certamen, que ofereix finançament i premis en metàl·lic per a projectes d’innovació empresarial, segueix “el curs habitual”.

Precedent amb pisos
El Govern de Marc Forné ja va utilitzar els diners dels dipòsits obligatoris dels bancs per destinar-los a un programa social. En concret, va ser per a una línia de crèdits tous al 6% per a la compra de pisos, ja que llavors els interessos estaven molt alts. Aquests diners pràcticament ja han estat tots retornats al fons.

pdf3.jpg