Cada dia més a prop d’Europa

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 22 de Febrer de 2010

En l’edició d’avui d’EL PERIÒDIC D’ANDORRA avancem que l’acord d’Andorra amb la Unió Europea (UE) per a què el Principat pugui encunyar euros i utilitzar la moneda única de manera oficial és qüestió de mesos i podria estar enllestit abans de l’estiu.

Així, segons ha pogut saber aquest rotatiu, el Govern socialdemòcrata que lidera Jaume Bartumeu pretén aprofitar la renegociació dels acords de la Unió Europea amb altres petits estats per tancar un conveni que implicaria assumir una part del cabal comunitari. Per ser més precisos, l’Executiu té la intenció d’aprofitar la conjuntura actual, en què altres petits estats com ara San Marino o el Vaticà estan renegociant els respectius convenis monetaris amb la UE, per pujar oficialment al tren monetari. I és que s’ha de tenir molt present que l’acord monetari és de suma importància per continuar amb el camí de la progressiva millora en les relacions amb el vell continent, ja que la pròxima rúbrica del tractat servirà per posar punt i final a la situació actual, en què Andorra utilitza l’euro de manera oficiosa, però sense una autorització expressa. En aquest sentit, l’Executiu socialdemòcrata està decidit a normalitzar la situació com a part del projecte de nou embrancament amb la Unió Europea. I precisament veiem amb bons ulls que s’opti per la negociació monetària com una primera via d’acostament a la UE, ja que pot començar a assentar les bases cap a un acord més profund i a llarg termini que ens ha de permetre un major embrancament amb la Unió Europea amb els conseqüents beneficis que pot aportar al país si es desplega amb calma, respectant els tempos i mantenint el respecte a la identitat i excepcionalitat andorranes.

Igualment, les citades negociacions creiem que són un exemple més de la bona tasca que està fent l’Executiu en matèria de relacions exteriors. I és que no s’ha d’oblidar que s’han firmat un conjunt d’acords d’intercanvi d’informació en matèria fiscal que han contribuït a millorar la imatge internacional del país, a reestablir unes relacions amb el copríncep francès que van arribar a ser molt tenses ara fa un any, i a estar molt a prop d’assolir l’objectiu de sortir de la llista negra de paradisos fiscals de l’OCDE. Ara es fa un nou pas en aquest sentit treballant per signar un text que ens permeti oficialitzar l’ús d’euros.

No seríem justos si diguéssim que la política exterior de l’anterior Govern liberal era totalment desencertada –perquè també es van assolir èxits–, però sí que es pot constatar un canvi de rumb en aquesta qüestió des de l’arribada al Govern del PS. S’ha passat de les declaracions de bones intencions a la rúbrica d’acords.

pdf3.jpg