L’acord amb la UE per encunyar euros és qüestió de pocs mesos

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 22 de Febrer de 2010

L’acord d’Andorra amb la Unió Europea per a què el Principat pugui encunyar euros i utilitzar la moneda única de manera oficial és qüestió de mesos i podria estar enllestit abans de l’estiu. El Govern vol aprofitar la renegociació dels acords de la Unió Europea amb altres petits estats per tancar un conveni que implicaria assumir una part del cabal comunitari.

L’acord monetari amb la UE ha de posar fi a la situació actual, en què Andorra utilitza l’euro de manera oficiosa, però sense una autorització expressa. De fet, és una situació similar a l’existent fins al 2002, en què el Principat utilitzava la pesseta –divisa amb què es realitzaven les transaccions de les administracions públiques– sense una autorització expressa d’Espanya. Ara, l’Executiu socialdemòcrata està decidit a normalitzar la situació com a part del projecte de nou embrancament amb la Unió Europea.

El Govern vol aprofitar la conjuntura actual, en què altres petits estats com ara San Marino o el Vaticà estan renegociant els respectius convenis monetaris amb la Unió Europea, per pujar oficialment al tren monetari. De fet, aquests dos microestats enclavats a Itàlia ja tenien abans de l’arribada de l’euro un acord amb Roma per a l’ús de la lira italiana com a moneda de curs legal als seus respectius territoris. Amb la implantació de l’euro van substituir els convenis existents amb Itàlia per acords amb Europa. Ara, la Unió Europea vol revisar aquests acords per actualitzar-los a la realitat de la moneda única i és en aquesta negociació que l’Executiu que lidera Jaume Bartumeu vol sumar-se.

L’acord que hauria de permetre a Andorra encunyar euros, com ho fan el Vaticà o San Marino, implica l’assumpció pel Principat de bona part del cabal comunitari en matèria monetària. Una assumpció que l’Executiu no considera especialment traumàtica i més tenint en compte que altres petits estats europeus de dimensions força més reduïdes que Andorra també ho han fet o estan disposats a fer-ho.

CONVERSES AMB EL SECTOR

La Comissió Europea, veritable executiu de la Unió, va fer arribar a principi d’aquest mes una proposta d’acord monetari al Govern, tal com es va fer públic durant la visita de Bartumeu al copríncep francès, Nicolas Sarkozy. És a partir d’aquesta proposta que l’Executiu vol treballar per tancar un text definitiu. En aquest sentit, el Govern vol mantenir converses amb l’INAF i amb representants del sector financer per tractar sobre la futura conclusió de l’acord monetari.

pdf3.jpg